З Донбасу евакуювали 16 ВНЗ 3-го та 4-го рівнів акредитації, - Лілія Гриневич

Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич заявила про те, що з Донбасу евакуйовані 16 вищих навчальних закладів третього і четвертого рівня акредитації і 10 наукових установ.


За її словами, у навчальних закладах 1-го і 2-го рівня акредитації навчається багато неповнолітніх студентів.

«Та переміщення таких закладів дуже складне, оскільки тільки за згодою батьків можуть переїжджати такі студенти», - сказала депутат.

Гриневич назвала чотири основні завдання, які стоять перед владою у зв'язку із забезпеченням діяльності евакуйованих навчальних закладів: надання елементарних соціально-побутових умов студентам і викладачам; збереження інституційної спроможності внз; забезпечення евакуйованих університетів обладнанням; створення умов для розвитку.

Крім того, Гриневич вважає неправильним застосування до евакуйованих внз «мирних» нормативів чисельності студентів на одного викладача. На її думку, нормативи чисельності таким вузам слід зменшити.

У свою чергу, перший заступник міністра освіти України Інна Совсун, зокрема, зазначила, що першочергова проблема, яка стоїть перед міністерством, і про це йдуть переговори з міжнародними донорами, - це обладнання гуртожитків, закупівля меблів та ремонт.

Крім того, за її словами, в деяких евакуйованих університетах частина студентів пишуть заяви про переведення в інші університети.

«Тому що рівень освіти, який вони отримують в евакуйованому вищому навчальному закладі, не відповідає тому, який вони чекали, коли вступали у вищий навчальний заклад тоді, коли воно ще перебувало в Донецьку чи Луганську», - пояснила Совсун.

Вона зазначила, що в більшій мірі це стосується технічних спеціальностей, коли сам університет поїхав, а обладнання, лабораторна база залишилися в Донецьку чи Луганську.

Совсун зазначила актуальність ініціатив, спрямованих на те, щоб спростити процедуру закупівель і знайти додаткове фінансування на закупівлю обладнання для університетів.


Поділіться з друзями:   

Останні новини