В Україні зростає кількість учнів та студентів, які поєднують навчання з працею

Донедавна дискусійне питання про те, чи охоче поєднують наші діти працю й навчання, нині вже має чітку відповідь - старшокласники та студенти залюбки заповнюють робочі місця, які створює для них держава.


"В Україні спостерігається тенденція до зростання кількості юнаків та дівчат, які намагаються реалізувати своє бажання працювати та отримувати гідну зарплату. Це є природнім прагненням для кожної юної людини, яка мріє про незалежність та самостійність у житті", - сказала О. Сташенко.

За її словами, для задоволення потреб молодих шукачів легального заробітку служба зайнятості разом із місцевими органами влади, центрами соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді та службами у справах неповнолітніх організовують оплачувані громадські роботи для учнівської молоді у вільний від навчання час. "Насамперед, перевага у такому працевлаштуванні надається сиротам та дітям із неповних чи малозабезпечених сімей", - уточнили в ДЦЗ.

Механізм такої зайнятості є доволі прозорим. Місцеві органи влади приймають рішення щодо організації громадських робіт для учнів та студентів і створюють спеціальні фонди для оплати їхньої праці. Зазвичай молодь виконує роботи з благоустрою та озеленення територій населених пунктів, а також працює на підприємствах, у закладах охорони здоров'я.

"Щорічно більше тисячі молодих людей України мають можливість взяти участь в оплачуваних громадських роботах та отримати заробіток", - констатувала Олена Сташенко.

При цьому вона послалася на конкретні приклади. "Зокрема, на Одещині щороку спеціальним рішенням Іллічівської міської ради передбачається виділення коштів з міського бюджету на організацію громадських робіт для учнівської молоді у вільний від навчання час. У нинішньому році на такі цілі було передбачено 120 тис. грн", - уточнила начальник управління.

Вона розповіла, що громадські роботи вдалося організувати, зокрема, на базі загальноосвітньої школи №1 в Іллічівську. Бажання працювати за згодою батьків виявили 35 осіб. Діти виконували роботи з приведення у належний стан бібліотечного фонду, готували класні кімнати до ремонту, впорядковували квітники. А на Львівщині студенти місцевого національного університету впродовж року доглядають на платній основі за особами похилого віку та інвалідами в Благодійному фонді "Карітас-Борислав".

Одним із прикладів плідної співпраці центру зайнятості з органами влади щодо організації оплачуваних громадських робіт для молоді у вільний від навчання час є Криворізький міський та Павлоградський міськрайонний ЦЗ Дніпропетровської області. У місті Кривий Ріг укладено 50 договорів на 389 робочих місць, на які було зараховано 215 учнів та студентів. Молодь працювала на благоустрої території, прибиранні парків та озелененні, підсобними робітниками, кур'єрами та ін. За рахунок місцевого бюджету тут укладено договори з комунальними підприємствами "Затишне місто" та "Павлограджитлосервіс" на 80 робочих місць. За час літніх канікул школярі пололи клумби, займалися прибиранням та озелененням парку і скверу.

"Загалом же на Дніпропетровщині з початку 2011 року в громадських роботах взяли участь 430 учнів", - зазначила О. Сташенко.

Не менш цікавим є й досвід Харківщини, де з місцевих бюджетів на оплату таких робіт було виділено 978 тис. грн. Станом на середину серпня нинішнього року тут працювали 633 молоді особи, у тому числі 112 дітей-сиріт.

У Куп'янську, наприклад, громадські роботи виконували два молодіжні трудові загони, до складу яких увійшли 40 осіб. Були серед них учні, студенти, сироти, діти із малозабезпечених сімей. Молоддю опікувалися спеціалісти Куп'янського житлово-комунального підприємства №1. На заробітну плату юним робітникам міський бюджет виділив 80 тис. грн.

А на Херсонщині у розпал літнього відпочинку на сезонні роботи залучають не лише місцевих студентів, але й молодь із різних вузів країни. Задля цього при обласному центрі зайнятості створили спеціальний інформаційний банк тимчасових робочих місць. Зокрема, станом на 15 серпня на тимчасових роботах з обслуговування відпочиваючих у рекреаційних зонах області працювали понад 250 студентів - переважно кухонними робітниками, офіціантами, вожатими.

"Це була молодь не лише з Херсонської, а й Дніпропетровської, Львівської, Рівненської, Житомирської, Київської, Миколаївської, Івано-Франківської та інших областей України", - сказала на завершення О. Сташенко.

За інформацією ДЦЗ


Поділіться з друзями:   

Останні новини