Дмитро Табачник вбачає у слові "Малоросія" ніжність і повагу до України

Табачник вважає Україну "Малоросією" і частиною "російського світу".


Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник вважає, що концепція "російського світу", яку активно розвиває патріарх московський і всієї Русі Кирило, не суперечить незалежності Україна.

Про це він сказав в інтерв'ю журналу "Фома".

"Я повністю згоден з патріархом. Російський світ - цілком природне поняття, ніяк не суперечить політичній незалежності його складових частин", - підкреслив він.

На його думку, ця ідея не впливає на національну ідентичність українців.

"У рамках "Російського світу" благополучно існують самобутні національні культури, які теж не втрачають, а лише набувають від цього.

"Російський світ" жодним чином не претендує на згладжування національної самоідентичності. Можна перебувати в "Російському світі", будучи українофілом і патріотом України", - вважає Табачник.

"Завдяки тому, що Україна є частиною Російського світу, ми отримали можливість долучитися до величезного світу загальноросійської літератури, світу найбільших інтелектуальних глибин", - додав він.

Крім цього, кажучи про назву "Малоросія", яка за часів Російської імперії означала частину території, яку населяли українці і було синонімом слова "Україна", Табачник зазначив, що ця назва не є такою, що принижує українців, оскільки аналогічні назви частин своїх територій є і в інших держав, зокрема, у Польщі центральна частина країни, звідки і пішла польська державність, називається Малопольща, а в Празі є вулиця з назвою "Мала країна".

"З самого початку в слові "Малоросія" - ніжність і повага до батьківщини історичної Русі, її найдавнішого, споконвічного центру. У тому, як намагаються сьогодні спотворити цю позицію, видаючи Україну за щось принижене і незначне в очах Російського світу", - пояснив Табачник.


Поділіться з друзями:   

Останні новини