Гроші ідуть за особою, − за таким принципом працює програма навчання за ваучерами

3 лютого 2016 року в Університеті «Україна» відбулася селекторна нарада  за участі представників Міністерства соціальної політики України.


Предметом розмови стали питання, пов’язані із навчанням в Університеті «Україна» громадян, котрі отримують ваучер для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці шляхом професійного навчання.

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про зайнятість населення», постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. № 207 «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці» зі змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 342 від 13.08.2014 і № 779 від 30.09.2015 на підставі ваучера здійснюються перепідготовка, спеціалізація, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності, підготовка на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні.

Наказом Міністерства соціальної політики № 661 від 25.06.2015 р. затверджено Перелік професій, спеціальностей та напрямів підготовки, для навчання за якими може бути виданий ваучер. Нині до переліку включено 21 спеціальність для фахівців із вищою освітою та 21 робітничу професію для пріоритетних видів економічної діяльності.

У нараді взяли участь перший проректор Університету «Україна» Іван Кучерявий, начальник відділу професійного розвитку Департаменту ринку праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України Наталія Василенко, заступник начальника управління профорієнтації та профнавчання Державної служби зайнятості Ніна Денисова, проректори та директори навчально-виховних підрозділів, у тому числі й керівники 32-х територіально відокремлених навчальних підрозділів Університету «Україна» (ТВСП) у різних областях України.

Протягом 2015 року, відповідно до програми навчання за ваучерами, до базової структури у Києві та ТВСП Університету «Україна» зараховано близько 350 осіб. Такі студенти здобувають вищий рівень кваліфікації чи здійснюють перепідготовку за спеціальностями «Комп′ютерні системи та мережі», «Програмне забезпечення систем», «Автомобілі та автомобільне господарство», «Фізична реабілітація», «Психологія», «Соціальна робота» тощо.

Під час діалогу було з’ясовано ці та деякі інші аспекти проблеми, зокрема:

  1. Програма діє за принципом «гроші ідуть за особою». Тобто, ваучер видається людині, котра звернулася із заявою до центру зайнятості, незалежно від місця її реєстрації. Наприклад, громадянин, який зареєстрований у м. Тернопіль може звертатися до будь-якого центру зайнятості у м. Києві, де він проживає.
  2. У 2013 році ваучер на навчання отримали 20,4 тис. осіб. Разом із тим, через неготовність навчальних закладів задовольнити попит осіб, які одержали ваучери на навчання (відсутність ліцензій на перепідготовку і підвищення кваліфікації, недостатній ліцензований обсяг за професіями, за якими передбачене навчання на підставі ваучерів, відсутність зручних для дорослого населення вечірньої, заочної, дистанційної форм навчання), на навчання було зараховано 5,4 тис. осіб. У 2014 році видано 5,7 тис. ваучерів, у 2015 році – 2,6 тис. ваучерів. 2016 року передбачено видачу 2 447 ваучерів.
  3. Низкою останніх постанов вікові обмеження (після 45-ти років) щодо навчання громадян за ваучерами коригуються, тому певні категорії людей, які відповідають вимогам Порядку (наприклад, особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, з числа інвалідів, вимушено переміщені особи, військовослужбовці звільнені у зв’язку із скороченням чисельності, штату або за станом здоров’я) можуть скористатися ваучерами не залежно від віку.
  4. Учасники АТО з числа зареєстрованих безробітних можуть пройти професійне навчання за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Навчання організовується під замовлення роботодавців або для самозайнятості, провадження підприємницької діяльності.
  5. Крім того, існують інші програми, спрямовані на соціальну та професійну адаптацію учасників АТО, які реалізуються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення обласних та Київської міської державних адміністрацій, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві й Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (крім міст Києва і Севастополя) рад. Тому у пошуках державної підтримки щодо навчання цій категорії людей треба звертатися до різних установ.

Державна служба зайнятості не рекомендує потенційним абітурієнтам певний ВНЗ чи певну спеціальність, людина здійснює вибір самостійно.

Університет «Україна» другий рік поспіль здійснює підготовку фахівців згідно програми навчання за ваучерами. Університет «Україна» широко й систематично презентує свої освітні програми для всіх категорій абітурієнтів в усіх регіонах України і ЗМІ.

Учасники наради виявили обопільне задоволення від конструктивного обговорення правових та практичних аспектів Програми надання ваучерів для підтримки деяких категорій громадян. Такі зустрічі засвідчують прагнення державних органів та окремих навчальних закладів напрацювати найоптимальніші підходи до підвищення конкурентоспроможності людей середнього віку на ринку праці.

На наступну таку зустріч заплановано запросити і представників Міністерства освіти та науки України.

Ніна Головченко

 


Фото:


Поділіться з друзями:   

Останні новини