Міносвіти нагадало свою позицію щодо стипендіального забезпечення у вишах та держзамовлення на магістратуру

Міністерство освіти і науки України на виконання доручення Кабінету міністрів України розглянуло звернення Федерації професійних спілок України щодо загрози звуження прав студентів на стипендіальне забезпечення.


У листі повідомляється, що Міносвіти не підтримує пропозиції, які спрямовані на зниження рівня стипендіального забезпечення студентів вищих навчальних закладів, а також припинення фінансування із загального фонду державного бюджету підготовки фахівців за освітнім рівнем магістра, - передає прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України.

"Міністерство поділяє стурбованість, висловлену у зверненні щодо можливого звуження у 2017 році категорій здобувачів вищої освіти, які відповідно до чинного законодавства, мають гарантоване право на отримання академічних стипендій і не підтримує пропозиції, направлені на зниження рівня стипендіального забезпечення студентів вищих навчальних закладів, а також припинення фінансування із загального фонду державного бюджету підготовки фахівців за освітнім рівнем магістра", - йдеться в листі.

Міносвіти наголошує, що відповідно до статті 22 Конституції України конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Статтею 53 Конституції України визначено, що громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних комунальних навчальних закладах на а конкурсній основі.

"З метою недопущення соціальної напруги на етапі узгодження показників проекту Державного бюджету на 2017 рік, Міністерством фінансів України змінено підходи щодо виплати стипендії студентам вищих навчальних закладів і в проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», поданому на розгляд до Верховної Ради України, запропоновані дві окремі бюджетні програми щодо виплати соціальних та академічних стипендій, а також передбачено фінансування із загального фонду державного бюджету підготовки фахівців за освітнім рівнем магістра", - повідомили в Міносвіти.


Поділіться з друзями:   

Останні новини