Хмельницький інститут Університету «Україна» ініціював наукову конференцію з проблем учасників АТО в Україні

27 жовтня 2016 року на базі Хмельницького інституту соціальних технологій (ХІСТ) Університету «Україна» відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Підтримка та реабілітація учасників АТО в Україні: досвід та перспективи».


Мета конференції полягала в обговоренні актуальних питань підтримки та реабілітації учасників антитерористичної операції (АТО); визначенні основних проблем, яких вони зазнають після повернення із зони АТО, та перспектив розвитку системи їхньої соціальної, психологічної, медичної та правової підтримки.

До організації конференції долучилися: Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області; Державна установа «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Хмельницькій області»; Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького та Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Третій рік в Україні триває де-юре Антитерористична операція (АТО), а де-факто звичайна війна, хоч і з ознаками гібридної. На Сході України, на території Донецької та Луганської областей донині іде боротьба за незалежність і територіальну цілісність України проти сепаратистів та військових формувань Російської федерації.

За цей час відбулося шість хвиль мобілізації, у межах яких 210 тисяч громадян України побували на сході. Нині всі мобілізовані повертаються до своїх домівок, і армія переходить винятково на контрактну основу, тобто надалі захищатимуть країну ті, хто обрав військову стезю за професію. Утім саме тепер особливої актуальності набуває питання реабілітації учасників АТО, захисту їх законних прав та інтересів. Здавалося б, за час, відколи на Донбасі тривають військові дії, вже мав би бути напрацьований комплекс заходів і затверджений чіткий алгоритм дій, котрий збезпечить кожному бійцю, після повернення до мирного життя, фізичний, психологічний, медичний і соціальний супровід. Утім, одні закони, ухвалені на підтримку бійців АТО, суперечать іншим законам та програмам, а реальність часто не відповідає написаному на папері. Відтак, щоб приходити до спільного знаменника, потрібно обговорювати нагальні проблеми. І робити це фахово.

Саме для цього й зібралися у Хмельницькому інституті соціальних технологій Університету «Україна» учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Підтримка та реабілітація учасників АТО в Україні: досвід та перспективи»

На початку роботи конференції відкрили фотовиставку члена Національної Спілки журналістів України, волонтера Петра Радушинського. На світлинах – обличчя бійців: усміхнені, замислені, втомлені; миті волонтерських концертів, передача бійцям волонтерської допомоги, зруйнована після обстрілів інфраструктура у «сірій зоні» («сіра зона» ‒ нейтральна смуга між сторонами бойових дій, утворена у зв`язку з відведенням озброєння від лінії зіткнення на виконання Мінських домовленостей). Усе це сприяло емоційному налаштуванню на відповідний до мети конференції лад і консолідовану роботу.

Як зазачив у своєму вступному слові ректор навчального закладу Михайло Чайковський, ХІСТ не вперше акцентує увагу на темі  учасників АТО. Серед студентів інституту немало тих, хто захищав і досі захищає країну зі зброєю в руках. Для таких студентів в інституті уклали гнучкий індивідуальний графік навчання та складання сесій, скориговано і фінансовий аспект: для студентів – учасників АТО в ХІСТ діють суттєві знижки в оплаті на навчання.

Основними напрямами пленарної частини конференції стало окреслення важливих для суспільства проблем: заходи щодо соціального захисту та підтримки військовослужбовців-учасників АТО; психологічна підтримка і реабілітація учасників АТО та членів їхніх сімей; розроблення та застосування сучасних методів фізичної реабілітації осіб, які постраждали внаслідок проведення АТО; правові та організаційні засади підтримки військовослужбовців та осіб, які перебували в зоні проведення АТО. Не залишилися поза увагою питання волонтерського руху в роботі з військовослужбовцями, котрі перебувають у зоні проведення АТО та культурно-дозвіллєва і художня діяльність як засіб їх терапії та реабілітації.

Висвітлити акспект культурологічної складової у волонтерській роботі я, Оксана Радушинська, мала нагоду, розповівши про діяльність очолюваної мною ГО «Творча сотня «Рух до перемоги». Здійснюючи свою волонтерську діяльність на підтримку бійців АТО з квітня 2014 року, спільно з волонтерами, я більше двадцяти разів побувала в зоні АТО, провела там серію концертів, завезла тонни гуманітарної допомоги. Наш досвід переконливо доводить, що потреба в емоційній розрядці військовослужбовців за допомогою пісні і музики настільки ж важлива, як і потреба в харчуванні та в боєприпасах.

Міцні контакти нашої  волонтерської спільноти з Головним управлінням морально-психологічного забезпечнення ЗСУ можуть слугувати прикладом конструктивної співпраці між консервативною структурою ЗСУ і творчим волонтерським колективом. За 2016 рік Творча сотня  12 разів здійснила волонтерсько-культурологічні поїздки до захисників в АТО. Щомісяця. Провели там понад 70 концертів як на третій лінії оборони в бойових підрозділах, відведених для відновлення, так і в «сірій зоні» та «на нулі» («нуль» ‒ передова, безпосередня лінія збройного зіткнення протиборчих сторін). Більше 20-ти військових бригад, низка батальйонів, дивізіонів, підрозділів. Завезли тонни потрібного, корисного, смачного. Кілограми дитячих малюнків і листів. Намотали на колеса спринтерів дороги по всій лінії розмежування – і в Азовському морі ноги мочили, і під Станицею Луганською тисли руки бійцям, дякуючи за їхню мужність. А ще – Яворівський, Рівненський, Житомирський полігони. А ще – військові частини і військові навчальні заклади на мирній території України. А ще – шпиталі: прифронтові й не тільки, зокрема наш підопічний Старокостянтинівський госпіталь. По географії: Львів, Хмельницький, Кам`янець-Подільський, Мізоч, Вінниця, Красилів, Запоріжжя, Бердичів, Луцьк, Очаків, Миколаїв, Рівне,  Київ, Балаклія, Старокостянтинів, Чугуїв... А ще – акції для демобілізованих бійців, для родин атовців, для тих сімей, чиї Герої полягли на війні.

У заході взяли участь представники:

‒ органів місцевого самоврядування (заступник голови Хмельницької обласної ради Лєсков В. О.; радник Хмельницького міського голови Олійник І. В.; начальник Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради Воронецький С. І.);

‒ Міністерства внутрішніх справ України (начальник Управління охорони здоров’я та реабілітації Міністерства внутрішніх справ України Коробка В. І.; начальник ДУ «Територіально-медичне об’єднання МВС по Хмельницькій області» Якимчук А. Л.; заступник начальника центру з медичних питань МРЦ «Пуща-Водиця» МВС України Живаго С. Б.);

‒ Міністерства юстиції України (начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Худняк В. А.);

‒ Міністерства оборони України (начальник кафедри морально-психологічного забезпечення діяльності військ Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, полковник Романишин А. М.; заступник командира полку спеціального призначення по роботі з особовим складом, підполковник Сирота І. О.; начальник Хмельницького військового госпіталю Завроцький О. І., також бійці, які повернулися із зони проведення Антитерористичної операції);

‒ Державної прикордонної служби (ректор Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, генерал-майор Шинкарук О. М., заступник ректора з персоналу Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, полковник Волобуєва О. Ф. та ін.;

‒ громадських організацій (голова правління ГО «Творча сотня «Рух до перемоги» Радушинська О. П.; активістка Хмельницького благодійного фонду «Паритет» Баранова С. С., член Асоціації громадських організацій «Народна сила» Семків Р. Р. та ін.);

‒ духовенства (протоієрей Української Православної Церкви Київського Патріархату Отець Леонід, військовий капелан Церкви повного Євангелія «Зоря Життя» Дурдас А. В.).

Окрім Хмельницького Інституту соціальних технологій Університету «Україна», на конференції були присутні представники Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, Хмельницького національного університету, Хмельницького факультету підготовки лікарів Вінницької медичної академії, Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

За результатами обговорення учасники дійшли висновків про те, що настав час перейти від теоретичних міркувань щодо підтримки та реабілітації учасників АТО в Україні до практичних заходів та об’єднання спільних зусиль у цьому напрямі. І здійснюватися ця діяльність повинна на трьох рівнях: 1) до відправлення в зону АТО; 2) під час виконання військового обов`язку; 3) після повернення на мирну територію України.

Оксана Радушинська
Фото Петра Радушинського


Фото:


Поділіться з друзями:   

Останні новини