У Польщі затримали науковців за розкрадання наукових грантів

Службовці відділу боротьби з корупцією Воєводської комендатури поліції у Вроцлаві ведуть слідство щодо зловживань під час реалізації і фінансуванні грантів на наукові дослідження в Гірничо-металургійної академії у Кракові.


Злочин полягає у перевищенні науковими працівниками повноважень із метою отримання незаконних прибутків під час реалізації наукових проектів. Слідство контролює Окружна прокуратура в Легніці, - передає "Monitor press".

Реалізуючи провадження у цій справі, поліціянти затримали шість осіб – трьох чоловіків віком 33, 42 і 58 років – наукових працівників і трьох жінок віком 53, 64 і 68 років – знайомих науковців, котрі виконували замовлені наукові роботи нібито в рамках дослідницьких проектів, не маючи відповідної кваліфікації. Затриманим разом висунуто 13 звинувачень. Їх підозрюють у тому, що вони спільно та за домовленістю займалися фальсифікуванням при реалізації грантів із метою отримання фінансових коштів, виділених на наукові дослідження, чим завдали збитків Гірничо-металургійній академії у Кракові, Міністерству науки та вищої освіти, а також Комітету наукових досліджень на загальну суму близько 263 тис. злотих. Їм загрожує покарання до 8 років позбавлення волі. До підозрюваних прокурор застосував запобіжні заходи у вигляді майнової застави і поліційного нагляду.

Раніше службовці затримали двох інших науковців Гірничо-металургійної академії у Кракові. Двох чоловіків підозрюють у тому, що вони у 2001–2015 рр. з метою отримання незаконних прибутків організували неправомірне розподілення фінансових коштів на суму близько 2,2 млн злотих, які були виділені на дослідницькі проекти, тим самим завдавши шкоди Міністерству науки та інформатизації, Міністерству науки і вищої освіти, Національному центру науки та Комітету наукових досліджень. Підозрювані, використовуючи свою діяльність як постійне джерело доходів, вводили в оману вищеперераховані інституції щодо наукової цінності виконаних проектів і кваліфікації осіб, яким були доручені дослідження.

Відповідно до доказової бази, затримані науковці для виконання окремих грантових договорів визначали довірених осіб із кола знайомих або родини, які не мали жодних компетенцій для ведення наукових досліджень. Унаслідок цього наукові розробки були компіляцією різних зібраних робіт, зокрема магістерських, а також робіт, які в минулому використовувалися в інших грантах, тому не мали жодної наукової цінності.


Поділіться з друзями:   

Останні новини