За кордоном не довіряють дипломам виданим українськими вишами

Як повідомлялось нещодавно,  деякі країни частково не визнають українські медичні дипломи, зокрема Сирія, Ліван, Ірак та Палестина.


Ці країни не забороняють своїм громадянам здобувати вищу освіту в Україні. Навпаки, кількість іноземних студентів в Україні в цілому за останні 5 років виросла більш ніж на 10 тисяч (з 53664 у 2011 році до 64066 у 2016 році).

Ситуацію навколо проблем із визнанням дипломів, виданих іноземним студентам українськими університетами прокоментувала Олена Шаповалова, Директор державного підприємства "Український державний центр міжнародної освіти" МОН Українил.

"Через поодинокі випадки прийняття на навчання іноземців з рівнем, який не дає права на отримання вищої освіти у своїй державі, або у зв’язку із слабкими знаннями після закінчення ВНЗ, дипломи таких «неуспішних» випускників не визнаються. Так, наприклад, Сирія, Палестина, Йорданія мають особливі вимоги щодо успішності випускника школи для вступу до вищого навчального закладу. Так, в Палестині для визнання диплому про вищу освіту абітурієнтам необхідно мати середній відсоток атестату про шкільну освіту на рівні 65% та продовжувати навчання за тим самими напрямком, який вказано в атестаті – природничі/точні або гуманітарні науки. Ліван проводить перевірку знань всіх випускників на Батьківщині, і у разі неможливості скласти іспит на задовільному рівні, дипломи про вищу освіту не визнаються", - зазначила вона.

"Це не питання визнання української освіти за кордоном! Випускники українських університетів займають високі посади у багатьох країнах світу (лише в Азербайджані декілька міністрів є випускниками українських ВНЗ). Це питання дотримання законодавства України щодо прийому на навчання іноземців та належного забезпечення навчального процесу. Недопустимим є зарахування на навчання до вищих навчальних закладів іноземців, рівень попередньої освіти яких не є достатнім для здобуття вищої освіти (що суперечить пункту 6 Порядку організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянство, затвердженого наказом МОН №1541), або які приймаються на основне навчання без достатнього рівня володіння мовою навчання, і через це не здатні засвоювати навчальні програми. Якщо ці вимоги будуть дотримані, жодних проблем із визнанням українських дипломів не виникатиме", - наголосила Шаповалова.


Поділіться з друзями:   

Останні новини