Молдова стикається з гострою кризою щодо кваліфікованої робочої сили

Кадровики відзначають брак професіоналів, яка з кожним роком тільки збільшується. У той же час більшість сьогоднішніх студентів хотіли б працювати в іноземних компаніях, за хороші гроші і бажано в Кишиневі.


Кадровики стурбовані і рівнем знань бажаючих влаштуватися на роботу. «Звичайно, необхідна спеціальна підготовка, так як, працюючи в банку, необхідно знати ряд практичних моментів, а враховуючи, що ринок широкий, їх навчанням займаємося вже ми», - пояснила начальник відділу кадрів Оксана Лавушкіна.

Роботодавці кажуть, що існує великий розрив між вимогами по влаштуванню економічних агентів і рівнем знань випускників університетів.

«Щоб досягти високого рівня конкурентоспроможності, 80 відсотків влаштовуються на роботу потребують додаткових інвестиціях. Навчальні заклади повинні адаптувати навчальні програми таким чином, щоб вони відповідати вимогам ринку », - зазначила начальник відділу кадрів Світлана Бодач.

Представники академічного середовища оскаржують думки кадровиків. «Ми періодично організовуємо зустрічі з бізнесменами, щоб з'ясувати, яким повинен бути список предметів, на чому ставити акценти, які вимоги, що пред'являються до рівня знань та іншого», - заявив ректор АЕЗМ Григорій Белостечнік.

Студенти визнають, що університетських знань на практиці виявляється недостатньо. «Все роботодавці, приймаючи на роботу, вимагають від нас - студентів - тільки закінчили університет, дворічний досвід роботи. Ми в обов'язковому порядку потребуємо тренінгах », - сказала одна з випускниць.

Дані опитування свідчать, що 75 відсотків опитаних молодих людей хотіли б працювати в іноземних компаніях.


Поділіться з друзями:   

Останні новини