ВНЗ Естонії повинні стати конкурентоспроможними, а значить - відкритими

Роль вузів Естонії полягає насамперед у тому, щоб відкривати країну світу, заявив міністр освіти Естонії Яак Аавіксоо, виступаючи на форумі вищої освіти «Відкрите світу вуз».


Міністр підкреслив, що це - ключ до конкурентоспроможності Естонії на світовій арені.

«Ми розглядаємо інтернаціоналізацію як щось нав'язане, - зазначив міністр. - Насправді ж - це шлях до світової конкурентоспроможності для Естонії. Ми намагаємося зрозуміти, як справитися в світі, що змінюється, де благополуччя і стабільність не гарантовані - відповідей вдома не знайти, треба дивитися і шукати ширше ».

Посилення міжнародних зв'язків - природний етап розвитку людства, підкреслив Аавіксоо, відзначаючи, що також всесвітніми є ризики і небезпеки.

«Безумовно, держава несе відповідальність, але ключ в іншому, - продовжив міністр, вказуючи на роль кожної людини в цьому процесі. - Наприклад, які повернулися із зарубіжних університетів, мали б самі публічно пояснювати, для чого необхідна міжнародна освіта ».

На форумі вищої освіти «Відкрите світу вуз», проведеного в Таллінні при співпраці фонду «Архімедес» і міністерства освіти і науки, обговорювалося, як вузи Естонії справляються з глобалізацією. Серед спікерів форуму були - Тім Роджерс, консультант з освіти, який співпрацював з десятками різних університетів, ректор Тартуського університету Алар Каріс і Валдар Лійве з Фонду розвитку підприємництва.


Поділіться з друзями:   

Останні новини