Українсько-датські відносини у сфері правової охорони інтелектуальної власності набувають усе більшої динаміки

11 жовтня Державну службу інтелектуальної власності України з робочим візитом відвідала делегація Відомства Королівства Данія з патентів та торговельних марок на чолі з Генеральним директором Джеспером Констадом.


До складу делегації увійшли начальник Департаменту міжнародних проектів Крістіна Аагаард та головний консультант з міжнародних проектів Соріан Крістіан Томсен. Зустріч відбулася в рамках попередніх домовленостей, досягнутих очільниками патентних відомств України та Данії.

Під час робочої зустрічі делегації Королівства Данія з керівництвом Державної служби інтелектуальної власності України розглянуто сучасний стан державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні; гості ознайомилися із структурою, результатами роботи та пріоритетними напрямами діяльності Державної служби.

Ключові акценти озвучив у своєму виступі голова Державної служби Микола Паладій, який, зокрема, розповів колегам про принципи формування та діяльності Державної служби, зміни в законодавстві України, окреслив проблемні питання, які вирішуються в повсякденній роботі Державною службою, а також повідомив про плани на майбутнє – про проведення в Україні саміту з інтелектуальної власності під патронатом Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) у травні 2013 року. Також голова Державної служби запевнив датських колег у відданості спільним цілям зміцнення світової системи правової охорони інтелектуальної власності, а також висловив всебічну підтримку діяльності ВОІВ, спрямованої на стабільне гармонійне співробітництво між її державами-членами.

Генеральний директор Відомства Данії з патентів та торговельних марок (Відомство Данії) Джеспер Констад подякував Миколі Паладію за запрошення й надання можливостей для розвитку спільних проектів, спрямованих на вдосконалення системи патентування та правової охорони об’єктів інтелектуальної власності. Джеспер Констад запевнив українських колег у тому, що вони можуть розраховувати на ґрунтовні консультації й фаховий аналіз ситуацій, пов’язаних з вирішенням будь-яких професійних питань. За словами Джеспера Конгстада, Відомство Данії має багаторічний досвід співпраці з представниками інших країн, а відтак співробітництво фахівців з Данії та України тільки розширюватиме можливості останньої.

Під час переговорів відбувся жвавий обмін думками про шляхи поглиблення двостороннього співробітництва у сфері правової охорони інтелектуальної власності між Державною службою та Відомством Данії, у тому числі в контексті європейської інтеграції нашої держави та рішень 49-ї серії засідань Генеральної Асамблеї держав-членів ВОІВ, яка нещодавно проходила в Женеві. Також сторони обговорили питання активізації професійних контактів на рівні структурних підрозділів українського й датського патентних відомств.

Також сторони підкреслили, що діалог між патентними відомствами України та Данії, який охоплює весь спектр питань правової охорони інтелектуальної власності, і сьогодні слугує інструментом, що робить внесок у прогрес України у напрямі досягнення європейських стандартів у цій галузі права. Учасники зустрічі зазначили, що зроблять усе від них залежне для продовження цієї позитивної тенденції в майбутньому.

Результатом переговорів стало офіційне підписання Меморандуму про взаєморозуміння, згідно з яким, Державна служба та Відомство Данії розвиватимуть взаємовідносини у сфері правової охорони інтелектуальної власності, зокрема, у реалізації різноманітних проектів співробітництва (взаємне інформування про законодавчі зміни у сфері правової охорони ІВ, обмін досвідом використання прав ІВ, організація спільних семінарів, симпозіумів і робочих зустрічей, підвищення фахової кваліфікації спеціалістів та експертів та їхнє навчання з питань правової охорони ІВ тощо).

За словами голови Державної служби, візит делегації Відомства Данії засвідчив високий рівень українсько-датського співробітництва у сфері правової охорони інтелектуальної власності та заклав міцні підвалини для подальшого розвитку двосторонньої співпраці.

– Будь-яке двостороннє співробітництво має приносити користь, бути вигідним і ефективним – це аксіома. Упевнений, що співпраця з Відомством Данії носитиме прагматичний, системний і проектний характер. Реалізація спільних проектів дозволить не лише закріпити позитивні тенденції в наших взаємовідносинах з датськими колегами, але й додасть імпульсу подальшому розвитку цих відносин на взаємовигідній і рівноправній основі. Сьогодні, на мій погляд, ми опрацювали оптимальний алгоритм спільних дій для досягнення конкретних результатів з урахуванням взаємних інтересів шляхом конструктивного партнерського та рівноправного діалогу, – підсумував зустріч Микола Паладій.

– Сьогоднішній візит став черговим внеском у міцні партнерські стосунки між Україною та Данією, – зазначив Генеральний директор Відомства Данії Джеспер Констад. – Ми щиро вдячні за теплий прийом на українській землі. Ця зустріч є важливим кроком для налагодження нашої тісної співпраці з українськими колегами в подальшому, однією зі складових нового імпульсу двосторонніх відносин між патентними відомствами двох країн. За підсумками нашого ознайомлення з державною системою правової охорони інтелектуальної власності в Україні хочу висловити думку, що рівень українського відомства не поступається рівню європейських, а де в чому навіть перевершує його.

У рамках візиту делегація Відомства Данії цього ж дня відвідала Державне підприємство «Український інститут промислової власності», де гості з великою цікавістю ознайомилися з особливостями функціонування закладу експертизи на об’єкти промислової власності, його останніми досягненнями. Гості також здійснили пізнавальну екскурсію до Музею правової охорони інтелектуальної власності, простеживши, як змінювалися механізми правового захисту інтелектуальної власності в Україні на різних історичних етапах.


Поділіться з друзями:   

Останні новини