51 науковець з України працюватиме у польських центрах

Національний науковий центр (Республіка Польща) оприлюднив результати набору спеціальної програми для українських дослідників, яка дозволить їм продовжити наукову діяльність у польських академічних та наукових підрозділах.


Так, Національний науковий центр профінансує перебування 51 науковця з України, а також надасть кошти на оплату праці та дослідження.

Набір за програмою був проведений з 28 березня до 26 квітня. Загалом у конкурсі взяли участь 213 науковців. Проєкти оцінювали за панелями доменів NCN у трьох основних розділах (HS – гуманітарні, соціальні та мистецтвознавчі науки, ST – точні та технічні науки, NZ – науки про життя). Від кафедри гуманітарних наук надійшло 103 заявки, з точних і технічних наук – 72, з природничих – 38.

Найбільша група лауреатів – 19 осіб – дослідники з природничих наук. Також роботу в Польщі продовжать 17 представників науки і техніки та 15 науковців, які проводять дослідження в галузі мистецтва, гуманітарних наук та суспільства.

Переможцями є здебільшого кияни (понад 30 осіб приїхали або приїдуть зі столиці), харків‘яни та львів‘яни. Програма також буде корисною науковцям, які досі працюють, зокрема, в Одеській, Луганській та Сумській областях.

Українські вчені проводитимуть дослідження в 38 університетах та інших наукових підрозділах. Більшість людей працюватиме у Варшаві, Кракові, Вроцлаві та Любліні. У переліку підрозділів, які отримають фінансування для працевлаштування українських науковців, є також і менші дослідницькі центри, зокрема у містах Ополе, Ольштин та Забже.

Наразі майже половина переможців працювала в НАН України. Дослідження в Польщі проводитимуться переважно в інститутах Польської академії наук.


Поділіться з друзями:   

Останні новини