Дмитро Медведєв закликав створити довгострокову концепцію розвитку освіти РФ

Президент РФ Дмитро Медведєв вважає за необхідне розробити концепцію розвитку освіти Росії на довгострокову перспективу.


«Я згоден, що модель ми повинні мати, але це все-таки не повинен бути посторінковий план, що нам робити. Ми повинні уявляти, до якої моделі освіти ми прагнемо з урахуванням наших можливостей - 2,1 трильйона рублів, які знаходяться в сфері освіти», - сказав Медведєв на зустрічі з членами Громадської комітету його прихильників. Він зазначив, що ця модель також має враховувати національні особливості і «розуміння того, де ми повинні виявитися через п'ять-десять-п'ятнадцять років».

Таку довгострокову концепцію в ході зустрічі запропонувала розробити член Громадської палати РФ, телеведуча Тіна Канделакі. На її думку, однією з основних проблем нинішньої системи освіти є те, що випускники вузів часто працюють не за фахом. При цьому вища освіта зараз в Росії отримують до 85% випускників шкіл.

На їхнє навчання держава витрачає значні кошти, проте не отримує відповідної віддачі.

Президент погодився, що така проблема дійсно існує. Він зазначив, що, коли здобував вищу освіту, спеціальності юриста можна було навчитися тільки в двох вузах Петербурга (Ленінграда). Зараз, за ??його словами, в північній столиці понад 60 університетів та інститутів пропонують таке навчання.

Медведєв поцікавився, де зараз це величезна кількість юристів знаходить роботу.

Крім того, президент вважає, що зараз в Росії існує величезна кількість вузів, які «не дають ніякої освіти». За його словами, вони тільки дискредитують вищу освіту.

Він зазначив, що пропонував ліквідувати такі навчальні заклади, проте в Міносвіти йому говорили, що цього краще не робити. «Тому що велика кількість наших молодих людей опиняться на вулиці, як вони себе поведуть, незрозуміло, тут вони хоча б прибудовані», - сказав Медведєв.

Між тим, він зауважив, що після закінчення вузу такі «фахівці» приходять на роботу в місця, які представляють «суспільну небезпеку». «Гаразд, якщо вони приходять працювати на телебачення, але якщо вони приходять працювати юристами чи лікарями, мені стає страшно», - сказав Медведєв.


Поділіться з друзями:   

Останні новини