60 казахстанських вузів приєдналися до Великої хартії університетів

В даний час 60 казахстанських вузів підписали Велику хартію університетів (г.Болонья), повідомляє Міністерство освіти і науки Казахстану.


11 березня 2010 Казахстан вступив в зону Європейської вищої освіти (Болонський процес).

«Наша країна - перша центральноазіатська країна, яка на рівних увійшла в європейський освітній простір. В даний час Велику хартію університетів підписали 60 казахстанських університетів », - повідомляє прес-служба відомства.

Велика хартія університетів була прийнята в 1988 році в м. Болонья. Підписуючи даний документ, університети беруть на себе зобов'язання розвивати автономію вузів, демократичні принципи управління, академічні свободи студентів, свободу наукових досліджень та ін

У Казахстані в сфері вищої освіти відбулися значні якісні зміни. В системі проведена реструктуризація вищої освіти: введена триступінчаста модель підготовки кадрів: (бакалаврат-магістратура-докторантура PhD). Закладено нові принципи фінансування вищої освіти, адекватні ринковим умовам.

У 38 вузах республіки реалізується дводипломна освіта, в 131 вузі ведеться навчання по кредитній технології, в 42 - дистанційне навчання.

У Казахстані створена система забезпечення та гарантії якості освіти, заснована на акредитації вузів за міжнародними стандартами. Протягом 2-х років національну інституційну акредитацію пройшли 24 вузи країни.

Разом з тим, унікальним освітнім проектом в системі вищої освіти Казахстану є університет міжнародного класу «Назарбаєв Університет».

«Другий рік працює" Назарбаєв Університет ", покликаний стати національним брендом Казахстану, гармонійно поєднує переваги національної системи освіти і кращу світову науково-освітню практику», - заявив Прем'єр-Міністр Казахстану - Голова Опікунської Ради «Назарбаєв Університету» Карім Масімов, виступаючи на розширеному засіданні Парламентської фракції НДП «Нур Отан».

Даний університет працює в партнерстві з університетами, що входять в 30-ку кращих вузів світу. Студенти першого набору вже приступили до навчання за програмою бакалаврату в трьох школах - інженерії, наук і технологій, соціальних наук.

Як повідомляє прес-лужба прем'єр-міністра РК, планується, що освітні програми, які відповідають кращої міжнародної практики, нові стандарти проведення наукових досліджень, принципи автономності та академічної свободи, апробовані на базі «Назарбаєв Університету», в подальшому будуть розповсюджені в усіх вузах країни.


Поділіться з друзями:   

Останні новини