Посол ЄС в Україні розповів студентам Півдня і Заходу про європейську перспективу України

13 березня 2014 року Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські провів телеміст зі студентами вишів і активістами інформаційних центрів ЄС в Херсоні та Тернополі.


Під час прямого включення Посол ЄС розказав про поточний стан відносин ЄС-Україна, а також перспективи подальшої співпраці в умовах сучасних викликів.

Телеміст Представництва Європейського Союзу в Україні з регіонами був організований за допомогою інформаційних центрів ЄС, які діють на базі Тернопільського національного економічного університету та Херсонського державного університету. Учасниками телемосту в Херсоні стали студенти всіх 13 факультетів ХДУ (близько 150 осіб), а також викладачі та співробітники університету. Телеміст у Тернополі проходив водночас з Міжнародною науково-практичною конференцією молодих вчених. Тому в он-лайн діалозі з Послом ЄС, окрім тернополян, взяли участь 272 представники з 10 країн світу (Франції, Німеччини, Сербії, Польщі, Білорусі, Росії, Казахстану, Азербайджану, Угорщини, Грузії) і очільники місцевої влади. Такий телеміст проводився вперше. Під час прямого включення і тернопільські, і херсонські учасники толерантно ставилися один до одного, по черзі ставлячи питання, що їх хвилювали.

Розпочинаючи дискусію зі студентами Ян Томбінські наголосив, що зараз треба більше говорити про українські цінності, про політику, що має посилити суверенність України і народу. «Українська стратегія розвитку має бути власністю українських громадян. Європа, в свою чергу, готова допомогти досвідом і грошима для забезпечення стабільності, модернізації та економічного процвітання України у подальші роки», - зазначив Посол.

Під час прямого включення Посол ЄС в Україні Ян Томбінські розповів, що політична частина Угоди про асоціацію між Україною та ЄС може бути підписана вже до президентських виборів 25 травня 2014 року. Спростовуючи деякі міфи і стереотипи щодо підписання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, Посол зазначив, що Угода - не останній етап співпраці ЄС з Україною. «Згідно зі ст. 49 Договору про Європейський Союз, кожна країна, яка подає заявку на вступ до ЄС, має бути спроможна виконувати зобов'язання Євросоюзу. ЄС має бути впевнений, що Україна готова дотримуватись цих вимог, а це насамперед гарантія демократії, верховенства права, захист прав людини, боротьба з корупцією, функціонуюча ринкова економіка. Це загальні фундаменти сучасного суспільства», - підкреслив Ян Томбінські.

Також Посол розповів учасникам про зниження тарифів на український експорт до ЄС. «Відкриття дверей для експорту з України дає справжній поштовх для розвитку українського бізнесу. І це матиме реальний вплив на повсякденне життя усіх українців. Адже зниження тарифів становитиме щорічну економічну вигоду для України у розмірі 500 млн. євро», - підсумував Ян Томбінські.

Серед іншого, учасники цікавилися, які будуть дії Євросоюзу у разі розв’язання воєнного конфлікту України з Росією. Ян Томбінські підкреслив, що це питання суверенності та територіальної цілісності держави. І запевнив, що Євросоюз робить все можливе, щоб уникнути подібного розвитку подій. Також студенти питали про введення безвізового режиму, інвестиції у вищу освіту, перспективи працевлаштування на європейському ринку праці.

Телеміст Посла ЄС зі студентами Херсона і Тернополя є частиною інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні», яку Представництво ЄС проводить по всій Україні. Мета кампанії – поширення європейських цінностей та підвищення рівня обізнаності українців щодо розвитку відносин між Україною та ЄС.

За додатковою інформацією щодо інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні» звертайтесь, будь ласка, до Вікторії Давидової, Радника з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні за тел. +38044-390-80-10, або e-mail: victoria.davydova@eeas.europa.eu.


Поділіться з друзями:   

Останні новини