Росія переймається науковим потенціалом окупованого Криму

До 1 липня в уряді РФ має бути розроблена федеральна цільова програма з соціально-економічного розвитку Криму і Севастополя.


Створення Кримського наукового центру Російської академії наук необхідно для вирішення завдань соціально-економічного розвитку півострова, заявив російським ЗМІ представник керівництва РАН.

Раніше президія РАН ухвалила постанову, в якій відзначено доцільність створення Кримського наукового центру Академії наук.

"До нас надійшли листи з ряду наукових інститутів, розташованих на території Криму, з проханням розглянути можливість їх приєднання до Російської академії наук. Ми вважаємо, що зараз є невизначеність з приводу продовження в цих інститутів наукової роботи, і побоювання кримських учених виправдані", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, перш за все треба зберегти існуючий науковий потенціал Криму. "Не можна допустити, щоб були втрачені наукові напрямки і навіть цілі інститути. Треба мати на увазі, що такі організації, як Карадазький заповідник, Нікітський ботанічний сад являють собою не тільки національну, а й світову цінність", - зазначив співрозмовник агентства.

До 1 липня в уряді РФ має бути розроблена федеральна цільова програма з соціально-економічного розвитку Криму і Севастополя, нагадав представник РАН. "Але без наукового потенціалу вирішити завдання розвитку територій неможливо. Тому це - друга мета, яку переслідує створення центру", - сказав він.

"Центр, як нам передбачається, буде координувати науковий потенціал кримських учених, вирішувати оперативні питання на місці. Ми вже звернулися з нашими пропозиціями в уряд країни і в принципі ці пропозиції отримали підтримку", - додав співрозмовник агентства.

За його словами, вже складено список з декількох десятків наукових організацій, які можуть увійти до складу центру. "Ми дивимося, що можна зробити, виходячи з того, щоб мінімізувати можливі втрати. Але в кожному конкретному випадку треба оцінювати той чи інший інститут індивідуально. Треба уважно проаналізувати, чим організація займалася, які в неї результати, який у неї є потенціал і перспективи. Далі залежить від спрямованості роботи організацій - хтось може відійти під егіду Академії наук, хтось - в систему Федерального агентства наукових організацій, а ті, хто займався прикладними науками, продовжать працювати за своїм профілем", - зазначив представник РАН.


Поділіться з друзями:   

Останні новини