Студенти луганського університету влітку вчаться і працюють закордоном

Більше 300 студентів Луганського національного університету щорічно виїжджають на практики і стажування за рубіж, повідомили у Відділі міжнародних відносин ЛНУ.


Пік виїздів закордон традиційно припадає на літо – час канікул. Цього року в США, Туреччину, КНР та інші країни стажуватися і проходити літню практику виїхало близько 200 студентів ЛНУ.

Показово, що, не дивлячись на зрослі вимоги до рівня професійної підготовки, у консульствах різних країн студенти ЛНУ успішно проходять конкурсні відбори і отримують робочі візи.

«Ми розуміємо, що кадровий вакуум у сфері туризму в таких країнах, як Туреччина, Китай вже заповнений. І зараз цей бізнес переживає період якісної конкуренції кадрів. Тому ми готуємо наших студентів на високому професійному рівні», - підкреслює директор Інституту торгівлі, обслуговуючих технологій і туризму ЛНУ Віктор Дрель.

У ЛНУ відзначають, що мірилом якості підготовки фахівців для сфери туризму спочатку вибрали західні стандарти. Саме тому зараз студенти ІТОТТ ЛНУ дістали можливість вигравати конкуренцію й укладати персональні договори з готелями Європи. Що стосується вузівських баз практики, то ними вже 8 років є готелі на Анталійському узбережжі.

«Ми працюємо як з окремими готелями, так і з туристичними кампаніями, - пояснює Віктор Дрель. – Зокрема, серед наших партнерів у Туреччині п'ятизіркові готелі в районах Кемер, Гейнюк, Бельбіді, Керіш, а також туристичні кампанії « Trek Travel International » і „ PEGAS ”. Крім того, вже декілька років університет працює за договором обміну з Середземноморським університетом – одним з найбільших вишів Туреччини. Це дає нашим студентам серйозну перевагу при отриманні віз для проходження практик. Турецька сторона фінансувала створення в ЛНУ Центру вивчення турецької мови і культури, завдяки чому на практику наші студенти виїжджають, не відчуваючи мовних бар'єрів. Ми бачимо серйозний інтерес партнерів до наших кадрів».

Цього року до Туреччини виїхали більше 120 студентів Інституту торгівлі, обслуговуючих технологій і туризму ЛНУ, повідомила завідувачка туристичним агентством-лабораторією ЛНУ Ольга Ваховська. Хлопці і дівчата з квітня по жовтень працюють у службах інформації і розміщення гостей, а також аніматорами і співробітниками ресторанів, барів. На практиці в Туреччині крім професійних навичок можна отримати ще й реальний заробіток. У середньому кожен отримує від 250 до 350 доларів у місяць, при цьому переліт, мешкання, харчування, медична страховка – за рахунок приймаючої сторони.

Для багатьох студентів кампанія, в якій вони проходять практику, стає і першим робочим місцем. Тільки цього року по місцю проходження практики працевлаштувалися п'ятеро випускників. Зокрема, у туристичній кампанії „ PEGAS ” Катерина Куріцина отримала роботу трансфермена на курортах Тайланда, а Інна Бохвалова в Єгипті.

Близько 30 студентів ЛНУ цим літом відправилися на практику у Сполучені штати Америки, де вони працюють також у сфері туризму.

«Наші студенти виїжджають на практику в готелі і центри сімейного відпочинку штатів східного узбережжя. Це Флоріда, Північна і Південна Кароліна, Нью Джерсі, Нью Йорк та інші», - розповідає співробітник туристичного агентства ЛНУ Ігор Рознатовський.

Заробіток практиканта у США складає від 7,5 до 9 доларів на годину. Термін проходження практики – до 3 місяців.

«Відзначу, що в порівнянні з іншими вишами Луганська, в яких групам практикантів повністю відмовляли в робочих візах, наших студентів Штати приймають. Основний критерій – якісне знання англійської мови», - повідомив Ігор Рознатовський.

Практики в США університет організовує на договірних умовах з компанією «Центр молодіжних обмінів», яка акредитована американським консульством.

Окрім практик по туризму, студенти ЛНУ щорічно виїжджають за рубіж по програмах обміну і мовних стажувань. Лідером таких виїздів є Факультет іноземних мов, де вивчають, як європейську, так і східну філологію. У КНР виїхало близько 150 студентів, де вони практикують китайську і працюють у центрах вивчення російської та української мов.

Можливість вчитися в іноземних фахівців є також у студентів інших відділень вишу. Зокрема, в Австрії навчаються майбутні музиканти і вокалісти, в Росії – студенти природно-географічного факультету та ін.

«З кожним роком мережа партнерів ЛНУ зростає, і ми відкриваємо для своїх студентів і викладачів нові можливості обміну досвідом з колегами інших країн. Зокрема, цього року було підписано близько 20 нових угод з вишами різних держав. Серед них, як звичні для нас європейські країни і Китай, так і нові: наприклад, Індія», - повідомив ректор ЛНУ Сергій Савченко.

Прес-центр ЛНУ


Поділіться з друзями:   

Останні новини