Російським ученим відмовляють у публікаціях на Заході та обмежують доступ до грантів через Україну

У російських наукових колах зазначають, що обмежили вченим не тільки можливість публікуватися, але і доступ до західних грантів.


Провідні наукові видання Європи та США почали відмовляти в публікаціях вченим з Росії. Про це пишуть Известия, посилаючись на інформацію п'яти провідних вчених з Російської академії наук та видавців російських журналів, що працюють в галузі фізики і хімії.

За даними видання, найбільше відмов отримали вчені з Інституту проблем хімічної фізики РАН. За їх словами, число відмов різко підскочило з червня цього року. "Загальна ситуація така. Статтю повинні направити рецензентам, на основі їх рецензій приймається рішення. Зараз же - до речі, те ж саме було в 2008 році, коли вибухнула війна в Південній Осетії, - основні видавництва не відправляють статті рецензентам, а відправляють нам відмову. У відмові пишуть, що до них приходить багато статей і відбір, мовляв, дуже жорсткий. Але у мене було більше сотні публікацій з 2009 по 2013 рік - і жодного листа, а зараз за три останні місяці вже 6-7 листів з відмовами, останнім прийшло два тижні тому. При цьому частина статей написані спільно з закордонними вченими", - сказав провідний науковий співробітник Інституту проблем хімічної фізики РАН Павло Трошин.

Важливим фактором, який часто визначає майбутнє статті, є наявність співавторів з-за кордону. За словами вчених, у таких статей шанси бути надрукованими набагато вище, але навіть такі дослідження потрапили під скорочення. "З досвіду 2008 року спільно з закордонними авторами стаття відхиляється автоматично, якщо відправлена ??з російського сервера, а от якщо, наприклад, з австрійського - то береться", - сказав Трошин.

Крім того, в російських наукових колах зазначають, що обмежили вченим не тільки можливість публікуватися, але і доступ до західних грантів.

"Нещодавно мої колеги мали отримати міжнародні наукові гранти, але після конфлікту з Україною гранти були заморожені. Деякі питання наукової співпраці теж призупинені", - зазначає завідувач кафедри фармакології фармацевтичного факультету МГМУ імені Сеченова Вадим Тарасов.


Поділіться з друзями:   

Останні новини