Путін закликав ректорів російських вишів допомогти студентам із Донбасу

Президент Росії Володимир Путін вважає за необхідне продумати систему підтримки російськими вишами студентів Донбасу.


На зустрічі з учнями Гірського університету в Петербурзі він зазначив, що це питання носить гуманітарний характер, пише РИА Новости.

Одна з аспіранток вузу сказала про те, що Гірничий університет завжди тісно взаємодіяв з Донецьким національним технічним університетом, де зараз через військові дії навчальний процес напрочуд затруднений.

"Допомагати потрібно. Ректора треба попросити, використовувати метод дистанційного навчання, запрошення сюди на стажування. Потрібно продумати систему підтримки", - відповів президент РФ.

Ректор Гірського університету Володимир Литвиненко підтвердив, що у вузу є можливість "до однієї тисячі студентів взяти хоча б на півроку-рік"; також, за його словами, є можливість, наприклад, у Новочеркаського політеху.

При цьому дане питання має бути вирішене з міністерством освіти і урядом, додав ректор.

"Я з ними переговорю обов'язково", - пообіцяв Путін.

Він нагадав, що минулого року студентам з України були надані додаткові місця в 18 вузах РФ.

"Ну, а ваші колеги з Донецька (з Донецького національного технічного університету), звичайно, можуть бути підтримані таким одним з провідних вузів у країні, як ваш", - сказав Путін.

"Давайте подумаємо", - звернувся він до ректора, назвавши дану проблему гуманітарною.

У свою чергу заступник директора з розвитку філії МДУ в Севастополі Іван Кусов заявив, що переселенці з України, а також жителі інших держав можуть безкоштовно навчатися в Севастопольській філії МДУ.

"Ми приймаємо іноземних громадян, у тому числі і на бюджетні місця. Але, щоб вступити на бюджетне місце, потрібно стати учасником програми підтримки співвітчизників, тобто потрібно довести пряме спорідненість з російським громадянином. На платне місце можна поступити і без цієї програми".

Крім того, кримчани, севастопольці, а також переселенці з України цього року звільнені від здачі єдиного держіспиту. При надходженні в Севастопольську філію МДУ вони складатимуть 4 письмових іспити. Жителі інших регіонів Росії надають сертифікати про здачу ЄДЕ з трьох предметів, а також здають ще один іспит безпосередньо у вузі.


Поділіться з друзями:   

Останні новини