У Казахстані в найближчі 5 років можуть з’явитися віртуальні університети

У найближчі 5 років у Казахстані можуть почати роботу віртуальні університети, використовують дистанційні технології навчання, повідомила керівник управління змісту і методології вищої освіти міністерства освіти і науки РК Бану Нарбекова.


«Віртуальні університети є і в Європі, і в Америці. У Казахстані дистанційні технології теж застосовуються, дуже багато вузів використовують їх. Але поки університети класичні. Проте в майбутньому це (віртуальні університети – КазТАГ) можливо», – повідомила Б. Нарбекова агентству КазТАГ в кулуарах проходить в столиці Латвії зустрічі міністрів освіти країн ASEM (форум «Азія-Європа»).

«Ми йдемо нарівні з Європою. Інформаційні технології набирають обертів. Тому питання створення віртуальних університетів – це найближчі п’ять років», – сказала вона, нагадавши, що в Казахстані прийнята держпрограма розвитку освіти до 2020 року, де теж закладено впровадження нових технологій у навчання фахівців.

Б. Нарбекова також повідомила, що в ході міністерської зустрічі ASEM обговорювалося питання використання інформаційно-комунікаційних технологій в освіті. «Піднімалися і питання забезпечення якості освіти, впровадження рамок кваліфікації, щоб країни готували кваліфікованих фахівців для світового ринку праці, щоб професії, кваліфікації були легко визнаними», – підкреслила представник міносвіти Казахстану.

«Наприклад, ми готуємо фахівців у себе, і вони можуть працювати в Європі, в інших країнах. Казахстан, приєднавшись до Болонського процесу (процес зближення і гармонізації систем вищої освіти країн Європи з метою створення єдиного європейського простору вищої освіти – КазТАГ), застосовує загальні і для ASEM, і для Європи параметри в освіті. Але у нас поки не носить масовий характер, щоб наші випускники їхали в Європу і шукали там роботу. Поки достатньо роботи і в себе в країні», – додала Б. Нарбекова.


Поділіться з друзями:   

Останні новини