В Італії пройшли масові акції протесту проти реформи освіти

5 травня 2015 року в семи містах Італії – Римі, Мілані, Кальярі, Барі, Палермо, Аості та Больцано, де перебуває з робочим візитом прем’єр Маттео Ренці, проходять масові заходи протесту проти реформи, запропонованої міністром освіти Стефанією Джанніні.


За попередніми даними тільки в Римі нараховується приблизно 100 тисяч протестувальників, за ним Мілан – 30 тисяч та Барі – 15 тисяч. Серед учасників акції викладачі університетів, вчителі, студенти та голови всіх рівнів трьох найбільших освітянських профспілок Італії.

Проте «Перша Леді» – Аньезе Ренці, яка викладає в одній зі шкіл Флоренції до коллег не приєдналася та з’явилася на робочому місці.


Спалах невдоволення викликав законопроект, що не передбачає прийняття на роботу переможців останнього конкурсу, залишає без роботи деякі інші категорії, надає забагато повноважень директорам шкіл, які зможуть одноособово відбирати вчителів та звільняти їх після завершення трирічного контракту, заохочує фінансування приватних навчальних установ, шкодячи при цьому державним закладам.

Більшісь із запропонованого суперечить Конституції Італійської Республіки, але Ренці наполягає на необхідності прийняття закону і вдається до спортивних метафор, називаючи вияв невдоволення «спортивним поєдинком між тими, хто робить і тими, хто тільки насолоджується життям».

Законопроект, що передбачає реформу освіти, зараз знаходиться на розгляді у Палаті депутатів. Депутати повинні винести цей документ на голосування до 19 травня, після чого він буде переданий на розгляд до Сенату Республіки.

Державна програма реформування системи народної освіти під назвою «Хороша школа» була розроблена урядом Ренці восени 2014 року.

Документом, зокрема, знижуються витрати на державне утворення, вводиться ряд нововведень, які полегшать процес звільнення вчителів і не дозволять викладачам самим вибирати навчальний заклад, в якому вони хотіли б працювати. Крім того, законопроектом скасовуються результати конкурсів, які раніше давали право стати в чергу на отримання робочого місця.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки працівників освіти і науки України


Поділіться з друзями:   

Останні новини