Російський уряд залишив своїх учених без доступу до наукової літератури

Видавництво Springer, яке спеціалізується на науковій та академічній літературі, повідомило про закриття доступу до наукової літератури російським ученим.


Представник Springer Маттіас Айхер пояснив таке рішення боргом російського уряду за передплату у 890 тисяч євро, повідомляє "Коммерсантъ".

Айхер розповів, що за 2014 рік уряд РФ не сплатив передплату на наукову літературу. Останні чотири місяці вченим надавали безкоштовний доступ. "Продовжувати таку ситуацію більше неможливо", - пояснив представник видавництва.

Одною з причин заборгованості називають падіння курсу рубля. Оскільки передплата на наукові журнали оформлюється у євро, вартість літератури для російських учених зросла вдвічі. На думку президента Російської академії наук Володимира Фортова, без передплати на видання Springer російська наука не зможе повноцінно розвиватися.

"Саме завдяки журналам учені залишаються в курсі останніх розробок, новин, експериментів. Springer - дуже серйозне видавництво. Якщо його журнали стануть нам недоступні, наука не зможе розвиватися повноцінно", - пояснив Фотров.


Поділіться з друзями:   

Останні новини