Російські студенти незадоволені розміром стипендій і незабаром почнуть збір підписів за її підвищення

За словами уповноваженого з прав студентів Артема ХРОМОВА, акція, яка стартує 9-го червня, пройде в сорока регіонах країни, в тому числі, і на території Криму.


За словами ХРОМОВА, планується, що захід сприятиме збільшенню студентської «зарплати» на чверть.

«Ми будемо збирати підписи в електронному та паперовому вигляді. Сподіваємося, що понад 200 тисяч студентів по всій Росії підтримають цю ідею», – передають слова молодіжного омбудсмена «Известия».

За словами ХРОМОВА, збір підписів буде проводитися як в електронному, так і паперовому вигляді.

При цьому студентський омбудсмен додав, що учні з тих регіонів, які не увійшли в програму проведення акції, також зможуть внести свою лепту у спільну справу.

«По можливості ініціативні групи студентських активістів організовують штаби — «кіоски», де кожен учень зможе залишити свій підпис на бланку. Що стосується інших регіонів країни — активісти при бажанні роздрукують петицію, яку ми також розмістимо в Інтернеті, і проведуть самостійну акцію», – розповів ХРОМОВ.

За його словами, «в період непростої економічної ситуації і зростання безробіття стипендія для більшості студентів часом є єдиним джерелом доходу».

Проте, за даними ХРОМОВА, базовий розмір щомісячної виплати учням у Росії сьогодні становить 1340 рублів, чого ніяк не може вистачити для покриття витрат хоча б на їжу, і транспорт.

«Ми пропонуємо компенсувати торішнє 10-відсоткове скорочення стипендіального фонду, а також провести її індексацію на прогнозований рівень інфляції на 2015 рік», – зауважив молодий чоловік.

Однак, на жаль для студентів, експерти вважають ініціативу ХРОМОВА завідомо провальною.

За словами голови громадського руху «Всеросійський міжнаціональний союз молоді» Кантеміра ХУРТАЕВА, російський Міносвіти не потягне підвищення стипендії відразу на 25 %, як пропонують активісти.

«Можливо, відомство могло б підвищити стипендіальний фонд хоча б на 10-15%», — вважає він.

У свою чергу, фінансовий аналітик Олександр ЗАХАРОВ опинився в даному питанні більш категоричним: на його думку, у найближчі кілька років учням вітчизняних Внз не бачити довгоочікуваного підвищення стипендії.

«Студенти можуть розраховувати на підвищення стипендії не раніше 2017 року. Зараз виступати з такою ініціативою безглуздо», — зазначив він.


Поділіться з друзями:   

Останні новини