Уряд РФ зекономить на індексації стипендій російським студентам у 2016 році

Прожити на стипендію неможливо, визнають чиновники. Але вважають, що студент повинен і вчитися і підробляти. Зекономлений на студентах 1 млрд руб. можуть направити на утримання апарату Держдуми.


У проекті федерального бюджету на 2016 рік, внесеному до Держдуми РФ, не закладені кошти на збільшення стипендій студентам технікумів і вузів. Не планується індексація і аспірантам, докторантам, інтернам і ординаторам.

Раніше міністр освіти РФ Дмитро Ліванов не раз виступав із заявами про намір проіндексувати стипендії, причому навіть темпами вдвічі більшими, ніж інфляція. Торік зростання цін склало 11,4%. Самі студенти вимагали від влади збільшити стипендії на 25%. Про це повідомляв уповноважений з прав студентів Артем Хромов. Лист з таким проханням було направлено в Держдуму від імені студрад 63 вузів Росії.

Від студрад звучали також побажання зрівняти стипендію з прожитковим мінімумом. Але влада відразу дали зрозуміти, що така вимога не реально. «Якщо вам хто-небудь коли-небудь розповість, що за радянської влади стипендія дозволяла гідно жити, скажіть йому, що це нісенітниця!» - Радив прем'єр Дмитро Медведєв у квітні на зустрічі зі студентами Губкінського університету.

На його думку, стипендія - це подарунок держави «за нормальне навчання».

«Щоб жити, мені доводилося вулиці підмітати, двірником працювати», - говорив Медведєв, нагадавши, що за радянських часів стипендія становила 40 рублів.


Поділіться з друзями:   

Останні новини