У Таджикистані ввели «клятву вчителя»

Влада Таджикистану розробили «клятву вчителя». Приймати її, як розповіли в міністерстві освіти республіки, повинні будуть всі працівники освітніх установ - незалежно від трудового стажу.


Клятва звучить так: «Грунтуючись на Конституції Республіки Таджикистан, як педагог з усією відповідальністю зобов'язуюсь: щиро здійснювати навчально-виховну роботу, поважати честь і гідність колег, учнів і батьків, боротися з негативними явищами, проявляючи терпіння і стриманість. У всіх випадках приймати і виконувати рекомендації педагогічних відомств».

Клятву розробили в міністерстві освіти Таджикистана. Вона прописана в так званих "Рекомендаціях щодо статусу педагога в освітніх установах РТ» - документі, який чиновники розробили до початку навчального року. Хоча він носить назву «рекомендації», проте клятва, як зазначає видання, буде носити обов'язковий характер. Коли конкретно вона стане обов'язковою для всіх вчителів, не уточнюється.

В управлінні освіти Душанбе, коментуючи нововведення, заявили, що клятва запроваджується, зокрема, у розрахунку на тих людей, які надходять в педагогічний вуз тільки заради диплому, а викладацькою діяльністю займаються абияк. Крім того, як вважає глава управління Гульнора Бобоєва, клятва повинна зіграти «виховно-патріотичну роль у становленні національних педагогічних кадрів».

У Таджикистані вже діє клятва для чиновників. Вона прописана в законі про державну службу. Чиновники клянуться дотримуватися законів, працювати сумлінно і керуватися інтересами держави і суспільства.


Поділіться з друзями:   

Останні новини