США хочуть обмежити доступ іноземних студентів до досліджень

Провідні американські вузи виступили проти запропонованих Держдепартаментом правил, за якими іноземні студенти, котрі навчаються в США, матимуть доступу до наукових досліджень, якщо там є інформація, що представляє інтерес для національної безпеки.


Директор Стенфордського університету по дотриманню вимог до експорту Стів Айснер підтвердив, що відповідний відкритий лист направлено на адресу Держдепу, - передає BBC.

Нові правила, запропоновані адміністрацією Барака Обами, відображають стурбованість чиновників зростанням крадіжок в сфері інтелектуальної власності зі сторони іноземних держав, в першу чергу Китаю.

Перш за все під нові правила, які ще знаходяться на стадії розробки і широко не афішуються, підпадуть такі галузі, як оборонна, супутникові технології і ядерна енергетика.

Правила, які в основному стосуються досліджень, спонсорованих різними компаніями, можуть різко скоротити освітні можливості іноземних студентів, які сплачують за своє навчання значні суми і зацікавлені в участі в подібних дослідницьких програмах.

При цьому, як пише агентство Рейтер, чимало провідних університетів США не приймають дослідні гранти, які обмежують іноземців, оскільки це йде врозріз з їх політикою академічної свободи і боротьби з дискримінацією.

Багато вузів виступили проти введення нових правил, направивши на адресу Держдепу відкритий лист, де стверджується, що подібні нововведення призведуть до катастрофічних наслідків.

Серед підписантів листа - викладачі Стенфордського університету, Массачусетського технологічного інституту, університету Пенсільванії і багатьох інших відомих вузів.

"Ми не зможемо проводити елементарні фундаментальні дослідження [в разі введення цих правил]. Політика Стенфорду полягає в тому, що дослідження проводяться відкрито. Ми не будемо говорити своїм китайським студентам, що вони не можуть брати участь у дослідницькій роботі", - цитує Айснера агентство Рейтер.

За даними інституту міжнародної освіти, в 2014-15 роках в США вузах навчалися трохи менше мільйона іноземних студентів, 31% з них - китайці.

У 2015 році число розслідуваних ФБР справ з крадіжок інтелектуальної власності зросла на 53% в порівнянні з 2014 роком.

ФБР заявляє, що головним порушником в цій сфері є саме Китай. Американські спецслужби звинувачують китайців в тому, що ті експортують американські технології, включаючи генетично модифіковані насіння кукурудзи, і важливу військову інформацію, що зберігається в комп'ютерах компанії Boeing.

Представник міністерства закордонних справ Китаю, на якого посилається агентство Рейтер, сказав, що, замість того щоб обмежувати доступ іноземців до досліджень, США потрібно налагодити співпрацю з Китаєм.


Поділіться з друзями:   

Останні новини