Чиновники РФ все-таки мають намір ввести ЄДІ для студентів.

Зараз Уряд РФ обговорює новий єдиний іспит, здавати який студентам доведеться замість вже звичних держіспитів.


Вперше про можливе введення ЄДІ для бакалаврів заявив міністр освіти і науки РФ Андрій Фурсенко в серпні 2010р. Він наголошував, що необхідний об'єктивний інструмент оцінки якості освіти для випускників вузів. "Перший крок вже зробили юристи - вони хочуть ввести іспит на професію. Якоюсь мірою це реалізується в медицині", - пояснив тоді А. Фурсенко.

Пункт про створення єдиного іспиту для випускників вузів увійшов одразу до двох державних програмних документа. В "Стратегію інноваційного розвитку до 2020р.", Підготовлену Міністерством економічного розвитку (Мінекономрозвитку) РФ, включений стандартизований іспит за прикладом GRE subject test. Цей іспит складають випускники бакалаврату, які бажають вступати на магістерські програми США, він включає перевірку рівня володіння мовою та знань з математики. "Введення такого іспиту сприятиме мобільності студентів всередині країни і стане індикатором якості підготовки бакалаврів у ВНЗ", - йдеться в стратегії. Експертна група з підготовки "Стратегії-2020" також включила його в проміжний варіант, представлений уряду РФ у серпні 2011р. Там "ЄДІ для бакалавра" розглядається як один з варіантів вирішення проблеми якості освіти.

Опрацьовується ідея співпраці з компаніями, які готують такі міжнародні іспити, як TOEFL і GRE. Це визнаний національний інструмент, він чесний і відкритий, його веде спеціальна компанія, яка дуже дорожить своєю репутацією. Ніхто не чув, щоб хтось купив їх результати.


Поділіться з друзями:   

Останні новини