Приватні ВНЗ у Росії на відміну від Українських отримують держзамовленя

Ректори державних вузів РФ не мають наміру конкурувати за бюджетні місця з приватними.


Російський Союз ректорів пропонує відкласти на 2012 рік прийняття федерального закону № 542091-5 «Про внесення змін в окремі законодавчі акти РФ», який зрівнює державні і приватні ВНЗ в боротьбі за розподіл бюджетних місць.

Зокрема, ректори підкреслюють, що велика частина недержавних вузів готують студентів з гуманітарних спеціальностей, в той час як на ринку праці спостерігається нестача інженерів. Крім того, нова норма посилить тенденцію скорочення бюджетних місць у державних вузах.

За прогнозами РСР, «мова йде про перерозподіл на користь недержавних вузів 15% очних бюджетних місць, або близько 50 тисяч очних бюджетних місць, що є істотним для російського освітнього простору». «У тексті законопроекту ніяк не обмежений перелік укрупнених груп спеціальностей», за якими приватні альма-матер можуть претендувати на отримання бюджетних місць, і «відсутня прозора система визначення 40 недержавних вузів, яким, згідно з пояснювальною запискою, передбачається представити контрольні цифри прийому, оплачувані з коштів федерального бюджету », - йдеться в експертному висновку РСР.

«У членів Асоціації навчальних закладів мистецтва та культури є сумніви в необхідності здійснення недержавними вузами діяльності у сфері художньої освіти, - коментує президент Асоціації навчальних закладів мистецтва та культури, ректор ВДІК Володимир Малишев. - Якість освіти традиційно визначається професіоналізмом підготовлених випускників. На сьогоднішній день нам не відомі імена видатних діячів мистецтва і культури, вихованих недержавними вузами». Він підкреслює, що «це означає зростання безробіття за державний рахунок».


Поділіться з друзями:   

Останні новини