В РФ засновано новий міжнародний рейтинг університетів

Рейтинг буде називатись "Три місії університетів" та буде ранжувати як російські, так і іноземні виші.


Російський союз ректорів (РСР) та Російська академія наук (РАН) запустять свій міжнародний рейтинг університетів. Перші результати будуть опубліковані через рік, заявив голова РСР, ректор МДУ імені Ломоносова Віктор Садовничий.

Рейтинг вирішено назвати "Три місії університетів", перший аналіз і публікація його результатів плануються на вересень 2017 року, - наголосив він.

Збір інформації про вузи стартує на початку наступного року. За словами академіка, засновниками рейтингу виступлять РСР і РАН - вони створять некомерційну організацію "Рада рейтингу" Три місії університетів", документи на реєстрацію вже подані.

Рейтинг буде враховувати 34 показника, які об'єднані в п'ять груп: "Освіта" (40% вкладу в результат вузу в рейтингу), "Наука" (30%), "Інтернаціоналізація", "Стійкість і потенціал розвитку", "Дистанційна освіта" (10%), - сказав Садовничий.

Він додав, що наскрізною ниткою через показники буде проходити вплив університету на суспільство. "Ми намагаємося весь час показати вплив університету на суспільство, чи є університет центром культури, адже університет - це широке поняття. Ми збираємо якісь показники, які дозволяють стверджувати, що ми оцінюємо вплив на суспільство. Але це для обговорення, якщо у вас є сумніви, ми їх будемо враховувати в найближчі два місяці", - сказав Садовничий.

Рейтинг буде ранжувати не тільки російські, але й іноземні університети, зокрема, навчальні заклади Японії, Китаю, Бразилії, Індії, Ірану, Туреччини та країн СНД.

Одним з основних інструментів отримання даних про роботу університетів залишається анкетування, однак не виключено, що будуть використовуватися дані моніторингу російських вузів, який щорічно проводить Міносвіти РФ.


Поділіться з друзями:   

Останні новини