Інформаційні технології роблять реальністю точний прогноз політичних катаклізмів

Рік, що минає 2011 рік на міжнародній арені, безумовно, був роком революційних подій на Арабському Сході, що прокотилися по принципу доміно, але далеко ще не завершених.


Політологи і наукові аналітики не змогли дати чітких визначень рушійним силам народних збурень у цьому регіоні, нерідко відбуваються за участю зовнішніх сил, включаючи військових. Цікаво й те, що глобальні сервіси Інтернету (Facebook, Twitter та ін) зіграли в цих подіях важливу роль. Американські вчені пішли далі. Вони вирішили скрупульозно простежити хід політичних подій у згаданих країнах задовго до виникнення революційної ситуації з використанням сучасних інформаційних технологій та комп'ютерної техніки.

Такий масштабний, але дуже швидкий експеримент був здійснений в комп'ютерному центрі з гуманітарних та соціальних досліджень Університету штату Іллінойс. Використовувався гігантський суперкомп'ютер Nautilus («Наутілус»), сукупна потужність 1024 процесора якого перевищує вісім терофлопсов, тобто більше 8 трлн. операцій з плаваючою комою в секунду!

Як відзначає керівник групи досліджень доктор Калева ЛіТар в останньому номері науково-популярного журналу First Monday, в суперкомп'ютер Nautilus був закладений величезний масив політичних текстів з усього світу за останні 30-40 років. Серед них весь архів газети New York Times за період з 1945 року по сьогоднішній день, повідомлення агентства ВВС за 30 років і Google News за останні 10 років. У загальній складності суперкомп'ютер для аналізу прочитав понад 100 млн. новинних повідомлень і публікацій.

Спеціальна програма, розроблена для аналізу текстів у суперкомп'ютері, аналізувала час і місце публікацій, імена лідерів країни, тональність настрої суспільства і реакцію на ті чи інші великі події у світі. Для уточнення тональності настрої були, зокрема, введено такі ключові слова для характеристики тексту, як terrible («страшний»), horrific ("жахливий") та nice («хороший»).

Геокодування вказує географічні координати з прив'язкою до карти світу. Так, наприклад, згадки такого географічного об'єкта, як Каїр, або такого важливого суб'єкта, як Хосні Мубарак, відбуваються у багатьох текстах сотні і тисячі разів. За 30 років правління в Єгипті Мубарака різке зниження його авторитету відзначається лише три рази - в 1991 році під час бомбардувань США іракських військ у Кувейті та в 2003 році в період вторгнення США до Іраку. Третій раз таке різке зниження відзначене за місяць до його відставки - в період початку народних хвилювань.

«Той факт, що президент США підтримував Хосні Мубарака до останнього моменту, говорить про те, що всі розвідслужби були впевнені, що він витримає натиск і залишиться при владі», - зазначає доктор Літрау і додає: «Стало бути, суперкомп'ютер з точки зору постачання інформації може замінити сотні аналітиків спецслужб ».

Як приклад наводиться також визначення місцезнаходження бен Ладена - з декількох тисяч згадувань у пресі його імені 50% були пов'язані з Пешаваром і Ісламабадом (Пакистан), що знаходяться приблизно в 200 км від Абботабада, місця знищення його американцями. Причому це містечко також згадувався в одній з газет якраз незадовго до нальоту американських спецназівців.

Важливо, що ретроспективний аналіз великих подій, включаючи збройний конфлікт на Балканах, а потім, на різних етапах, внутрішні конфлікти в Тунісі, Єгипті та Лівії, виявився дуже близьким до реальної дійсності. Звідси робиться висновок, що на базі розроблених комп'ютерних моделей в майбутньому цілком можливо передбачати розвиток подій і обстановки в тих чи інших регіонах нашої планети. Високопродуктивні обчислювальні центри зі спеціальним програмним забезпеченням можуть передбачати поведінку політично активної частини суспільства тієї чи іншої країни, від дій якої залежить хід розвитку подій.

Можна з певною часткою впевненості припустити, що в доступному для огляду майбутньому в суперкомп'ютери будуть закладені дані про всі 200 країнах сучасного світу - вся політична карта планети. Десятки мільйонів параметрів з історії, економіки, політичного і державного устрою, менталітету того чи іншого народу; в цю базу даних безперервно будуть «протікати» все новіші дані відкритої і конфіденційної інформації, автоматично перетворені на математичні парадигми.

Скажімо, з'явиться якийсь міжнародний науково-практичний суперкомп'ютерний центр оонівського зразка: по одному суперкомп'ютера різних потужностей для кожної країни. Для невеликих країн - з потужністю 2-3 терафлопса, для більших - десятки терафлопс. Такі супердержави, як США і Китай, ЄС і Японія, Індія і Росія, можуть стати у цьому ланцюжку володарями кількох аналітиків-суперкомп'ютерів. Якщо трохи розширити наші фантазії, то з настанням ери квантових комп'ютерів для цих цілей, мабуть, буде достатньо не більше півдюжини квантових суперкомп'ютерів - по одному для кожного континенту.


Останні новини