Швейцарські вчені з Федеральної політехнічної школи знайшли заміну кремнію

Швейцарські вчені з Федеральної політехнічної школи Лозанни заявили, що в їх Лабораторії наноелектроніки та наноструктур створена інтегральна електронна схема, в якій замість звичайного для сучасної електроніки кремнію застосовано з'єднання молібдену.


Випробування мікрочіпа, за їхніми словами, підтвердили їх колишні припущення про те, що молібденова електроніка здатна подолати фізичні обмеження, накладені на кремнієву щодо таких характеристик, як мініатюризація, електроспоживання і механічна гнучкість.

"Ми зробили перший прототип, - говорить директор лабораторії Андрас Кіс, - він складається всього з декількох типових транзисторів, але при цьому здатний виробляти бінарні логічні операції, а це значить, що ми зможемо зробити набагато більші чіпи".

На початку цього року його лабораторія виявила, що дисульфід молібдену MoS2, мінерал, досить поширений в природі, являє собою напівпровідник, що ідеально підходить для виготовлення транзисторів: за деякими своїми характеристиками він потенційно перевершує кремній, а за кількома параметрами - навіть таку "екзотику", як графен.

Як заявляє Кіс, головна перевага молібденіту MoS2 полягає в тому, що електроніка на його основі краще піддається мініатюризації, ніж кремнієва. Шар кремнію неможливо зробити тонше двох нанометрів - інакше він починає окислюватися, що різко знижує його електронні якості. Інтегральна схема з молібденіту стабільно працює навіть при товщині в три атома, що потенційно дозволяє робити набагато більш мініатюрні чіпи. Транзисторні MoS2-ключі можуть перемикатися швидше, ніж кремнієві. По механічних якостях молібденіт представляється досить привабливим матеріалом для використання в гнучкій електроніці, з нього можна створювати цілі "простирадла" з мікрочіпів, які згодом будуть використовувати, наприклад, для виробництва комп'ютерів, згинаємо в трубку, або для приладів, що наносяться безпосередньо на людську шкіру.


Останні новини