Американські науковці: 186 гігабіт на секунду - новий рекорд швидкості передачі даних

Міжнародній команді дослідників вдалося встановити надійний обмін даними на рекордно високій швидкості: 186 гігабіт на секунду.


Демонстрація роботи цього технологічного дива була проведена під час конференції SuperComputing 2011. Один сервер був розташований в Сіетлі (США), а інший - у Вікторії (Канада). З такою пропускною здатністю за день можна передати сто тисяч Blu-ray дисків, а знадобиться вона, перш за все, для наукових центрів - (наприклад, великого адронного колайдера), швидкість накопичення даних в яких все зростає.

У проекті брали участь академічні інститути (Калтех, університет Вікторії та ін), ЦЕРН а також декілька комерційних організацій.

"Наша група показала, як величезні масиви інформації будуть оброблятися і передаватися в майбутньому", - говорить Харвей Ньюман, професор фізики і глава підрозділу фізики високих енергій.

Згідно із заявами дослідників, їх досягнення допоможе відпрацювати нові способи передачі даних між континентами, пов'язаними оптоволоконною мережею. Розробляються методи згодяться для наступного покоління мережевого устаткування з шириною каналу до 100 Гігабіт в секунду, які мають вийти на ринок протягом декількох років.

Такі швидкості вже необхідні фізикам-експериментаторам. Так, рахунок даних, вироблених великим адронним коллайдером, йде на петабайт (1 петабайт дорівнює 1024 терабайт).

"Дуже важливо дозволити фізикам з будь-якої точки світу працювати над даними, отриманими LHC. Це дозволить об'єднати кращі уми для роботи над таємницями Всесвіту", - говорить Девід Фостер, глава ІТ-відділу в ЦЕРН.


Останні новини