Технологія 5G Wi-Fi крокує світом

На виставці Consumer Electronics Show відбудеться презентація нової швидкісної технології бездротової передачі даних, яка принаймні втричі швидше сучасних мереж WiFi. Компанія Broadcom, один з найбільших світових виробників телекомунікаційних чіпів, продемонструє перший масовий набір чіпів, які працюють в бездротовому стандарті IEEE 802.11ac.


У компанії розповіли, що перші версії даних чіпів призначені тільки для використання в ПК. Презентованих зразки вже зараз поставляються виробникам кінцевого обладнання для тестування та випуску пробних партій кінцевих користувальницьких рішень.

На сьогодні специфікації бездротових технологій 802.11ac поки знаходяться в розробці, але, незважаючи на це, перші продукти на базі цієї технології повинні будуть з'явитися на ринку до кінця 2012 року. Wi-Fi Alliance повинен буде почати сертифікувати пристрої з підтримкою 802.11ac до четвертого кварталу 2012 року. Незважаючи на це, старший віце-президент Broadcom Майкл Херлстон каже, що перші продукти з 802.11ac можуть продаватися вже до середини року. Перші продукти не будуть офіційно сертифіковані, але в них буде передбачена можливість перепрошивки на сумісність зі стандартизованим варіантом 802.11ac.

У Broadcom нові пристрої називають 5G WiFi. Вони пропонують швидкість отримання інформації до 1,3 Гбіт / сек в теорії і до 1,1 Гбіт / сек на практиці. Стандарт передбачає одночасне використання трьох радіоканалів для синхронної передачі даних. Кожен радіоканал забезпечує близько 350 Мбіт / сек, що перевищує показники нинішнього стандарту 802.11n. Очікується, що обладнання з одним радіоканалом буде використовуватися в мобільних пристроях, тоді як з трьома - в стаціонарних рішеннях.

Досягти зростання пропускної здатності в новій технології вдалося завдяки цілому спектру механізмів, у тому числі і більш широкому радіоканалу, частота смуги якого була розширена до 80 МГц. Також тут були запроваджені більш прогресивні схеми модуляції і напрями радіопотоков. Також новий стандарт використовує менш завантажений 5-гігагерцевий діапазон, який поки менш завантажений, ніж 2,4-гігагерцевий, де сидять більшість сучасних WiFi-передавачів. Крім того, з урахуванням більш швидкої швидкості передачі даних знижується час використання перетворювачів і підвищується економія електроенергії.

Broadcom повідомляє, що перші чіпи 802.11ac будуть призначені для роботи в ПК, роутерах, телевізорах та інших стаціонарних пристроях. На CES компанія покаже три рішення: BCM 4360 з підтримкою трьох радіоканалів і PCIe-інтерфейсом, а також чіпи BCM4352 і BCM 43516 c двома радіоканалами і підтримкою портів PCIe і USB відповідно.

Нагадаємо, що раніше про свої плани по випуску 802.11ас-обладнання заявляла і Qualcomm Atheros, однак тут мають намір показати дані розробки лише до середини року, коли сам стандарт буде більш проробленим і стандартизованим.


Останні новини