Європейці замахнулися на "космічний інтернет"

Надійний доступ в інтернет на Місяці, Марсі або на борту Міжнародної космічної станції, контроль марсохода з рубки космічного корабля на орбіті Червоної планети - це і багато іншого буде доступно в разі успішного завершення розробки космічної комунікаційної мережі, яку планує створити Європейське космічне агентство.


Що спільного між міжпланетними зондами, навігаційними супутниками на орбіті Землі і космічними кораблями? Зрозуміло, це обмін даними - всі космічні апарати повинні передавати інформацію в наземний центр управління, інакше втрачається сенс їх відправки в космос.

Складність обміну інформацією в космічному просторі постійно зростає. В майбутньому завдяки розробкам ЄКА марсоходи або люди, що живуть на місячній базі, зможуть скористатися можливостями флотилії ретрансляційних і навігаційних супутників, які об'єднають безліч космічних апаратів в єдину мережу.

Технології, які сьогодні застосовуються для зв'язку різних пристроїв, таких як ноутбуки, планшетні комп'ютери і смартфони, можна використовувати і в космосі. Завдяки цьому, мініатюрні наносупутники або пілотовані експедиції до астероїдів завжди зможуть зв'язатися з Землею, навіть якщо у них буде відсутній або зламається потужний приймач.

Наміри фахівців ЄКА виходять далеко за рамки створення «міжпланетного інтернету» - фахівці планують розробити єдиний стандарт обміну даними в режимі реального часу між різними організаціями, різноманітними типами космічних апаратів та наземних станцій управління.

В ЄКА вважають, що нова технологія буде впроваджуватися дуже швидко. Так, уже в жовтні астронавт ЕКА Андре Кейперс з борту Міжнародної космічної станції почне управляти роботом, що знаходяться в лабораторії Європейського космічного агентства. Таким чином буде моделюватися лінія зв'язку «орбіта Марса - марсохід». В майбутньому подібний надійний високопродуктивний канал зв'язку дозволить проводити дистанційне вивчення інших небесних тіл в режимі реального часу, але без необхідності висадки людини на поверхню планети або астероїда.

Стандарти майбутнього «космічного інтернету» будуть обговорюватися на конференції CCSDS в Дармштадті, яка пройде 16-19 квітня за участю представників 20 країн, включаючи космічні агентства ЕКА, НАСА, ASI, CNES, Роскосмос, DLR і JAXA.


Останні новини