Борис Патон: "За рівнем космічного потенціалу Україна входить до числа провідних космічних держав світу"

30 травня 2012 р. в Києві відбулось Регіональне засідання в Україні Міжнародної академії астронавтики (МАА) за участі керівництва Національної академії наук України і Державного космічного агентства України, на якому були розглянуті пріоритетні напрями співпраці в космічній сфері.


Також Міжнародною академією астронавтики та Національною академією наук України було підписано Меморандум про взаєморозуміння, перспективи і пріоритетні напрями співпраці в космічній сфері.Повідомляє НАН України.

У Регіональному засіданні зокрема взяли участь Хірокі Матсуо – академік і віце-президент МАА, Анатолій Пермінов - академік і віце-президент МАА, Жан-Мішель Контант - академік і Генеральний секретар МАА, Олександр Дегтярьов - Генеральний конструктор-Генеральний директор КБ «Південне», академік і секретар Українського відділення МАА, Борис Патон – президент НАН України, академік НАН України і МАА, Володимир Мачулін - головний вчений секретар НАН України, академік НАН України, Ярослав Яцків - директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України, академік НАН України і МАА,  Юрій Алексєєв - Голова Державного космічного агентства України, академік МАА, Леонід Кучма – президент України (в 1994-2004 рр.), академік МАА.

Учасниками засідання були обговорені шляхи зміцнення взаємодій та визначені напрями практичного внеску України у вирішення загальносвітових космічних проблем. Під час свого виступу президент НАН України наголосив на вагомій ролі здійснення космічних досліджень. «У сучасному світі космічна діяльність визначає майбутнє кожної окремої держави та земної цивілізації в цілому. За рівнем космічного потенціалу Україна входить до числа провідних космічних держав світу» - підкреслив Борис Євгенович Патон.

Жан-Мішель Контант з приємністю зазначив, що Україна входить в першу десятку країн за кількістю вчених, які є членами МАА. Загалом же Академія об’єднує в собі провідних світових експертів в галузі астронавтики  з понад 70-ти країн світу. Генеральний секретар МАА детально висвітлив історію створення та становлення Академії, яка є неурядовою науковою організацією, заснованою у 1960 році. Українське відділення МАА було організовано в 1992 році в Дніпропетровську в КБ «Південне».

У своєму виступі Генеральний секретар МАА також зупинився на основних питаннях подальшого розвитку Академії та необхідності певних структурних змін, пояснивши, що сьогодні у світі існує досить велика кількість космічних агентств, і рівень їх можливостей у веденні комічної діяльності суттєво відрізняється. «Ми повинні виробити нову модель співробітництва, щоб якомога краще служити космічній спільноті та людству загалом» - зазначив Жан-Мішель Контант. Крім цього МАА, на переконання Генерального секретаря, має стати посередником, який зможе допомогти зібрати людей за одним столом для реалізації партнерства між космічними організаціями.

Під час Регіонального засідання з доповіддю також виступив академік НАН України і МАА Ярослав Яцків, висвітливши основні аспекти діяльності НАН України в космічній галузі.

Сьогодні в МАА особлива увага приділяється налагодженню спільних досліджень Місяця і Марсу, з проблем космічних поселень на планетах сонячної системи, астероїдної небезпеки. Українські вчені роблять суттєвий внесок в актуальні для людства космічні проекти. Серед таких проектів: космічна система моніторингу і прогнозування сейсмічної активності Землі, видалення радіоактивних відходів за межі земної біосфери, антиастероїдний захист Землі, попередження техногенного засмічення навколоземного космічного простору.


Останні новини