Хворі дерева - нове джерело парникового газу

Згідно з дослідженням учених з Єльської школи лісового господарства та екологічних досліджень, хворі дерева в лісах можуть вносити значний вклад у викиди парникового газу метану і, відповідно, в глобальну зміну клімату.


Вчені взяли зразки в 60 місцях у лісах на північному сході Коннектикуту. У підсумку були виявлені концентрації метану в 80000 разів вище навколишнього рівня. Нормальна концентрація метану в повітрі складає менше 2 частин на мільйон, але дослідники виявили набагато більш високий середній рівень - 15000 частин на мільйон.

"Ці горючі концентрації, - говорить провідний автор дослідження Крістофер Кові. - Ми вважаємо, що це явище - загальне для всіх лісів в світі, а значить, ми знайшли новий глобально значимий джерело парникового газу".

Червоний клен дуже поширений в Північній Америці. Він дає найвищу концентрацію метану, але й інші поширені види, в тому числі дуб, береза ??і сосна, також виробляють парниковий газ. Пік викидів метану припадає на літо, зростаючи в 3,1 рази в порівнянні із зимовим періодом

Передбачуваний рівень викидів деревами дослідженого лісу приблизно еквівалентний спалюванню 150 літрів бензину на гектар лісу в рік. Викид метану відповідає 18% вуглецю, поглиненого лісом, що знижує його роль в поглинанні парникових газів майже на одну п'яту. Якщо екстраполювати ці дані на ліси в усьому світі, то на метан, що утворюється в лісах, припадає 10% світових викидів парникових газів.

Дерева виробляють велику кількість метану в більш старшому віці, від 80 до 100 років, а також при хворобах. Хоча дерева часто зовні здаються здоровими, вони часто вражені грибковою інфекцією, яка створює сприятливі умови для життя мікроорганізмів виробляють метан.

Несподіване відкриття змінює погляд на глобальне потепління і, на жаль, ще більше ускладнює боротьбу з ним.


Останні новини