Створено нове перспективне паливо для АЕС

Вчені з Лос-Аламоської національної лабораторії використовували фотоліз молекули урану азид-аніона, яка містить один атом урану і три атоми азоту.


На молекулу впливали ультрафіолетовим випромінюванням: енергія фотонів змогла "розірвати" азот, в результаті чого утворилися молекули нітриду урану. До цих пір отримання даної речовини було дуже складною справою через істотне розходження атомних радіусів урану і азоту.

Вперше американським ученим вдалося отримати стабільний молекулярний нітрид урану (UN), де атом азоту пов'язаний тільки з одним атомом урану. У попередніх роботах атом азоту завжди був пов'язаний з двома або більше атомами урану.

Вперше вдалося отримати стабільну молекулу нітриду урану з одним атомом азоту

З практичної точки зору - це дуже велике досягнення. Нітрид урану має дуже високу щільність енергії, високі стабільність і теплопровідність, що дозволяє використовувати з'єднання UN в нових високоефективних ядерних реакторах.

Нітрид уран також може легко розривати дуже міцні вуглець-водневі зв'язки, хоча при цьому молекула UN необоротно руйнується в ході поділу атомів водню і вуглецю. Тим не менше, якщо вдасться зберегти нітрид урану в ході даного процесу, він стане комерційно вигідною альтернативою викопному паливу, оскільки є відмінним каталізатором, для виробництва пального з відходів.

Нове з'єднання нітриду урану являє собою керамічний склад, що містить безліч однакових молекул UN. На відміну від всіх інших способів виробництва, фотоліз дозволяє виготовляти чистий нітрид урану з чітко заданими властивостями, що робить його придатним для практичного застосування. Синтез подібного речовини був справжнім "святим Граалем" для хіміків протягом десятиліть. Перспективи його застосування величезні, і вчені вірять, що нітрид урану зможе змінити образ сучасної енергетики.


Останні новини