Вчені винайшли спосіб як продовжити термін використання сонячним панелям

Фотоелектричні генератори - один з найбільш екологічних джерел енергії. Однак вони коштують дорого, тому бажано продовжити термін служби сонячних панелей мінімум до 25 років.


ослідники з Центру Фраунхофера в Кембриджі, штат Массачусетс, США, знайшли спосіб продовжити термін служби сонячних панелей за допомогою звичайного силікону.

Іноді всього кілька центів вирішують майбутнє тієї чи іншої технології. До тих пір, поки сонячна енергія дорожче енергії, що витягується з викопного палива, сонячні панелі не отримають широкого поширення. Один із шляхів вирішення цієї проблеми - створення найдешевших в обслуговуванні і довговічних сонячних панелей.

Силікон - один з дуже перспективних матеріалів в плані продовження терміну служби фотоелектричних комірок. Це дуже незвичайне речовина, яка не є ні неорганічним кристалом, ні органічним полімером. До цих пір силікон не використовували для захисту сонячних панелей з крихких пластин кремнію - більшість виробників фотоелементів використовують Етиленвінілацетати.

Учені вирішили перевірити, наскільки дешевий силікон підходить для продовження терміну служби сонячних панелей. Для цього кремнієві осередку покрили рідким силіконом, який, затвердив, створив прозору захисну оболонку. Новий тип панелі перевірили у кліматичній камері і на стенді з потужним джерелом світла. У результаті з'ясувалося, що фотоелектричні модулі з силіконом більш стійкі до вітрових навантажень і перепадів температури, у тому числі і заморозків аж до -40 градусів Цельсія. На силіконових панелях спостерігалося значно меншу кількість мікротріщин, ніж на панелях, захищених Етиленвінілацетати. Це означає, що силікон здатний істотно продовжити термін служби сонячних панелей, і, до того ж, зробити їх дешевше.

 


Останні новини