Водяна стіна захистить космонавтів від радіації

Американське космічне агентство НАСА розпочало проект з розробки системи життєзабезпечення, яка зможе за допомогою води захистити космонавтів під час тривалих польотів.


Вся історія польотів у космос доводить, що механічні системи життєзабезпечення працюють під великим навантаженням і з великою кількістю відмов. Як наслідок, тривалі місії, начебто польоту до Марса, стають досить небезпечними і вимагають дорогого багаторазового дублювання систем.

Фахівці НАСА пропонують інноваційну систему життєзабезпечення на основі процесу прямого осмосу. Нова система буде більш надійна і зможе працювати тривалий час. До того ж, водяна стіна зможе забезпечити виробництво їжі (рослинами і водоростями) і захист від радіації.

На відміну від традиційних механічних систем, які працюють постійно, виробляючи шум і споживаючи енергію, нова система в основному використовує тільки клапани і невеликі насоси. Таким чином відпадає необхідність в компресорах, випарниках, субліматор, дистиляторах, адсорберах, десорбера і безлічі інших вузлів. Замість постійно ламаються механічних компонент, водяна СЖО буде складатися з простих блоків на основі прямого осмосу, які будуть очищати стічну воду, виробляти суху біомасу, очищати повітря і т.д. Поступово, у міру вичерпання ресурсу, старі блоки будуть виключатися, а в роботу вступати нові. Міжпланетні космічні кораблі з модулями "водяний" СЖО будуть виводитися на низьку навколоземну орбіту або в точку Лагранжа Земля-Місяць, де СЖО заправлять водою. Експлуатація нової системи обіцяє бути дешевою і нескладною - достатньо буде замінити фільтри і очистити контейнери з твердими відходами.


Останні новини