Індія планує створити найпотужніший у світі суперкомп'ютер до 2017 року

Індія має намір вступити до елітного клубу суперкомп'ютерних держав, створивши через п'ять років обчислювальну машину, потужність який в 61 разів перевищить показники самого потужного комп'ютера сьогоднішнього дня.


Індійська преса зазначає, що міністр телекомунікацій Індії Капіл Сібал повідомив прем'єр-міністром Індії Манмоханом Сінха про розробку детального плану та отриманні фінансування на розробку суперкомп'ютера, потужність якого буде вимірюватися петафлоп або навіть екзафлопамі.

У роадмепе по розробці суперкомп'ютера говориться, що вартість машини складе близько 4,7 млрд рупій, що становить в сьогоднішніх обмінних курсах близько 85 млн доларів США. Міністр каже, що індійський комп'ютерний центр C-DAC має дорожні карти по створенню декількох суперкомп'ютерів, які будуть мати потужність до декількох екзафлоп / сек. 1 екзафлоп / сек становить 1 квінтильйонів операцій в секунду. На сьогодні найшвидшим суперкомп'ютером є машина IBM Sequia, потужністю 16,32 петафлоп / сек.

Індійські ІТ-чиновники говорять, що планують створити рішення, яке по потужності в 61 разів обжене Sequoia до 2017 року.

Індійський Центр розвитку перспективних обчислювальних систем C-DAC був заснований ще в 1987 році тодішнім прем'єром країни Радживом Ганді, через три роки після того, як західні країни скасували щодо Індії ембарго на постачання продуктивних комп'ютерних вузлів. На сьогодні в C-DAC працює досить скромний за сучасними мірками суперкомп'ютер Param Yuva потужністю 54 терафлоп / сек.


Останні новини