Космічні промені високої енергії будуть вивчати біля озера Байкал

У Росії в рамках спільного російсько-німецько-італійського проекту буде здійснено будівництво обсерваторії Tunka HiSCORE в районі озера Байкал.


Це спільний міжнародний проект для вивчення високої енергії, випромінюваної дуже віддаленими джерелами в космічному просторі. Будуть розглядатися всі компоненти випромінювання, які мають саме космічне походження, як довів Віктор Гесс 100 років тому. В більшості своїй космічні промені високої енергії складаються із заряджених частинок - в першу чергу протонів і важких ядер, а також гамма-променів. Вони істотно розрізняються: заряджені ядра сильно відхиляються магнітними силовими лініями, а гамма-промені є нейтральними.

Назва обсерваторії походить від прібайкальскої долини, де в 2009 році відбувся запуск найбільшої в світі установки Тунка-133 для дослідження космічних променів надвисоких енергій (UHECR). Вона складається з 133 оптичних детекторів і використовується, щоб уловлювати так зване Черенковське випромінювання. Взагалі космічне випромінювання може бути вкрай шкідливим для людини, але, на щастя, космічні промені не можуть проникнути крізь земну атмосферу. Тим не менш, вони взаємодіють з атмосферними частками і викликають народження вторинних частинок, які, в свою чергу, самі взаємодіють з атмосферою. У кінцевому підсумку це призводить до так званих широких атмосферних злив (шал) частинок і супроводжується спалахами світла, які називаються випромінюванням Черенкова. Його можна спостерігати за допомогою оптичних телескопів.

У рамках спільного російсько-німецько-італійського проекту в районі озера Байкал буде побудована обсерваторія Tunka HiSCORE

Виняткова прозорість повітря в Тункінскій долині дозволяє фіксувати навіть слабкі спалахи світла - це і стало головним критерієм вибору місця для реалізації проекту в цьому віддаленому районі Росії. У підсумку Російська академія наук прийняла рішення розширити об'єкт "Тунк-133" та залучити іноземних вчених. Tunka HiSCORE був спочатку задуманий як міжнародний проект, спрямований на конкретні дослідження дуже гамма-променів високих енергій (понад 10 тераелектронвольт) і космічних променів від 100 тераелектронвольт до 1 ексаелектронвольт. Вчені хочуть знайти ключ до розгадки механізмів прискорення частинок таких енергій, яких не можна досягти у Великому адронному колайдері.

Проект передбачає установку спеціально розроблених детекторів на площі близько 100 квадратних кілометрів. Роботи будуть вестися поетапно. Планується, що в 2013-2014 роках площа об'єкту складе близько одного квадратного кілометра, а до 2016 року - більше 10 квадратних кілометрів, іншими словами, чим більше площа, тим краще дані.

Вартість проекту оцінюється в суму не менше 1,5 млрд рублів. Проект підтримується Російським фондом фундаментальних досліджень і німецьким Товариства Гельмгольца.

Учасниками проекту стали: Інститут ядерних досліджень РАН, Науково-дослідний інститут ядерної фізики (Московський Державний Університет), Інститут прикладної фізики (Іркутський державний університет), з Росії, Гамбурзький університет, німецький фізичний центр Дезі (DESY).


Останні новини