Атомний годинник допоможе впоратися з навігацією без GPS

В армії США розпочався заключний етап розробки прототипів мікрочіпів, які забезпечать стійкість армії США до відключення системи навігації GPS.


Загроза втрати ситуаційної обізнаності і можливості наносити високоточні удари у відсутність GPS давно турбує американських військових. При цьому для більшості країн збої в роботі GPS є єдиною надією чинити хоч якийсь ефективний опір високотехнологічної військовій машині США.

У військовому науковому центрі CERDEC армії США розпочався важливий етап програми з розробки пристроїв, що дозволяють зберегти високу точність навігації в відсутність сигналу GPS. Мова йде про створення партії з 500 прототипів атомних годин на чіпі або скорочено CSAC.

Мета програми CSAC полягає в забезпеченні функціонування систем навігації і зброї кожної бойової одиниці армії США в будь-яких умовах. При цьому будуть знижені витрати на обладнання та зменшено енергоспоживання систем навігації.

Атомні годинники є важливим елементом навігаційної системи, незалежної від GPS. У поєднанні з іншими датчиками CSAC можуть забезпечити синхронізацію часу в бойовій тактичній мережі, наприклад, у випадку спуфінга (спроби підмінити істинний сигнал хибним), і виявити помилкову інформацію. Надточні атомний годинник дозволяють підвищити точність інерціальних навігаційних систем і створити локальні навігаційні мережі.

До цих пір громіздкі атомні годинники можна було встановити лише на великих платформах: кораблях, літаках і т.д. Однак для боєприпасів і спорядження піхотинця цей варіант не підходить. Тому і були створені мініатюрні CSAC об'ємом приблизно 15 кубічних сантиметрів. Дані атомний годинник можна легко інтегрувати в переносна зброя, мобільний комп'ютер або керований боєприпас.

Фахівці CERDEC сподіваються, що кожний постачальник нових атомних годин в кінцевому підсумку буде в змозі виробляти більше 20 тис. одиниць CSAC в рік, в ціновому діапазоні від 300 дол або менше.


Останні новини