Царем суперкомп'ютерів став американський "Титан"

Національна лабораторія Департаменту енергетики (DOE) США в Oak Ridge тільки що випустила суперкомп'ютер нового покоління Титан, з системою швидкодії більш ніж 20.000 трильйонів операцій кожну секунду - або 20 петафлопс.


Потужність досягається за рахунок використання сімейства графічних процесорів, створених свого часу для комп'ютерних ігор (GPU). Титан, долаючи потужностні і просторові обмеження, властиві попередньому поколінню високопродуктивних комп'ютерів, буде в 10 разів більш потужним, ніж провідна в минулому світова система ORNL Jaguar.

Титан, який просувається Міністерством енергетики та призначений для відкритих наукових досліджень, забезпечить безпрецедентну обчислювальну потужність для досліджень в області енергетики, розрахунку кліматичних змін, розрахунків ефективності двигунів, характеристик матеріалів, біопалива, ядерної енергетики та інших дисциплін, і прокладе шлях для широкого спектру досягнень в науці і техніці.

Система Cray XK7 містить 18688 вузлів, при цьому в кожному з них 16-ядерні процесори AMD Opteron 6274 і прискорювачі графічних процесорів (GPU) NVIDIA Tesla K20. Титан також має більш ніж 700 терабайт пам'яті. Поєднання центральних процесорів, традиційної основи високопродуктивних комп'ютерів і більш пізніх графічних процесорів дозволить Титану зайняти ту ж нішу, що і його попередник Ягуар, потужністю майже в десять разів менше - 2,3 петафлоп, використовуючи лише незначно більше електроенергії.

"Одна з проблем сучасних суперкомп'ютерів - це споживання енергії, - сказав Джефф Ніколс, помічник директора лабораторії обчислень і обчислювальних наук. - Об'єднання графічних процесорів і звичайних процесорів в одній системі вимагає менше енергії, ніж просто процесори. До всього іншого, це і відповідальний крок в бік зниження викидів вуглецю ".

Згідно з рейтингом 500 самих швидких комп'ютерів, зараз поки лідирує система Sequoia в Каліфорнії, але потужність Титана порівнянна з її потужністю - 16,32 петафлопс. Просто його на таких швидкостях ще не запускали.


Останні новини