Вченими розроблена нова високоміцна сталь для будівель і бронетехніки

Дослідницька група з Wayne State University розробила міцну бейнітну сталь з мікроструктурою, що складаються з фериту і стабілізованого вуглецевого аустеніту.


Незважаючи на значний прогрес у створенні нових марок високоміцної сталі, різні галузі промисловості відчувають гостру потребу в більш легких і міцних конструкціях. Нові метали мають підвищити ефективність використання енергії, скоротити забруднення навколишнього середовища, підвищити безпеку на транспорті і т.д.

Американські вчені працювали над створенням нових матеріалів з високою межею текучості, високими ударною в'язкістю і пластичністю. У результаті вдалося створити новий матеріал, що складається з бейнітной стали і високоміцного чавуну ізотермічного загартування. Новий матеріал має всі бажані характеристики, зокрема, відмінно чинить опір втомному зносу, який може в кінцевому рахунку приводити до несподіваних обвалень конструкцій і загибелі людей.

Секрет нового металу - в особливій техніці обробки на основі ізотермічного загартування з витримкою в бейнітовій області (аустемперінг). Цей вид термічної обробки є більш енергоефективним і не вимагає подальшої додаткової термообробки що заощаджує енергію. Нова сталь має надзвичайно дрібномасштабну мікроструктуру, що складається з фериту і аустеніту, а також містить велику кількість кремнію.

Новий метал виготовляється з традиційної сировини і може оброблятися широко поширеними способами. При цьому він володіє відмінними характеристиками і може використовуватися в самих різних областях. Так, під час балістичних випробувань в Канаді нова сталь продемонструвала відмінні броньові якості щодо захисту від впливу вибухової хвилі і осколків. Таким чином, міцність і довговічність нової сталі дозволяє використовувати її для виготовлення бронетехніки та зміцнення будівель.


Останні новини