Нідерландські вчені випробовують бетон, який сам відновлюється

Почалися випробування самовідновлюється бетону, здатного закладати тріщини за участю особливих бактерій. Новий матеріал може збільшити термін служби бетону, і, як результат, скоротити витрати.


Робота проводиться в Делфтського технічного університету (Delft Technical University), Нідерланди. Це дітище мікробіолога Henk Jonkers і технолога по бетону Eric Schlangen.

Як відзначає Henk Jonkers, якщо випробування пройдуть добре, то через 2-3 роки вони зможуть запустити технологію у виробництво.

Бетон - один з найбільш широко використовуваних будівельних матеріалів. Але, як відомо, цей матеріал схильний до утворення тріщин. Мікротріщини - неминучий елемент, що з'являється в процесі затвердіння бетону, тріщини шириною близько 0.2 не впливають на міцність і допускаються нормами, прийнятими в бетонній індустрії. Але вода, яка потрапляє в ці мікротріщини разом з агресивними хімічними речовинами, призводить до деформації бетону.

Доктор Jonkers в інтерв'ю BBC зазначає: «З метою підвищення міцності і тривалості служби конструкції дуже важливо« залікувати »ці мікротріщини»

І в досягненні цієї мети ученим допомогли бактерії Bacillus. В матеріал дослідники додавали гранули зі спорами мікроорганізмів, а також гранули, які містять лактат кальцію. Дана речовина служить джерелом харчування для бактерій, а при його переробці формується кальцит, який і заповнює тріщини, що утворюються в бетоні. Головним інгредієнтом, без якого весь вище описаний процес не буде запущений, є вода. Потрапляючи в тріщини, вода сприяє зростанню бактерій. До цього суперечки залишаються в «стані спокою», зберігаючи життєздатність протягом багатьох років.

Доктор Jonkers: «У лабораторних умовах ми змогли добитися« загоєння тріщин »шириною 0.5 мм, що в два-три рази перевищує прийняті норми». Він відзначає, що тепер належить провести випробування поза лабораторних стін, що необхідно буде простежити, як дана концепція працює при застосуванні різних видів бетону в різних конструкціях.


Останні новини