Американські вчені готують бійців для кібервійн майбутнього

У США серйозно зайнялися підготовкою до кібервійни майбутнього. В Університеті Талси студентів почали вчити писати комп'ютерні віруси, зламувати закриті мережі і витягувати інформацію з зламаних телефонів.


Більшість випускників відправляються працювати в ЦРУ, АНБ і інші силові відомства

Джим Тавісей таємно шпигує за своїм однокурсником. Один з однокурсників таємно шпигує за ним. «Я здогадуюсь, хто це може бути, але поки я не впевнений на 100 відсотків", - говорить журналістам Los Angeles Times 25-річний студент, який раніше працював круп'є в казино.

Стеження за однокурсниками - це частина програми під назвою Cyber ??Cops, незвичайного дворічного курсу, присвяченого засадам шпигунства в кіберпросторі. Студентів навчають не тільки знаходити релевантні дані серед інформаційного сміття, підкладати пристрої стеження в автомобілі і розміщувати неправдиву інформацію в соцмережі. Вони також вивчають створення комп'ютерних вірусів, злом закритих мереж, підбір паролів, фішинг і ще сотні навичок, необхідних для успішного ведення "бойових дій" в Мережі.

Більшість випускників курсу відправляються працювати в ЦРУ і в Агентство національної безпеки. Деякі йдуть в ФБР, НАСА і в Департамент національної безпеки.

Передумовою для появи нового освітнього курсу послужив кілька курйозний випадок. У 2007 році в Університеті Каліфорнії тестувалася безпеку трьох систем електронного голосування. Одну з груп студентів відрядили на те, щоб спробувати зламати машини для голосування. У них це вийшло, причому без особливих зусиль. Один зі студентів (зараз він працює на НАСА) показав, що в умілих руках смартфон, оснащений технологією Bluetooth, може нав'язати системі для голосування будь-які цифри.

"Результати нашої роботи були надані компаніям, розробляв пристрої, так що вони змогли виправити свою систему", - заявив удачливий зломщик.

Цей інцидент викликав занепокоєння уряду країни, так що в травні того ж року АНБ зробила Університет Талси одним з чотирьох "національних центрів академічних знань в сфері кібер-операцій". Троє інших - Північно-східний університет у Бостоні, Аспірантура ВМС США в Монтерей та Державний університет Дакоти в Медісоні.

"Студенти Талси приходять в НАСА з великою кількістю актуального практичного досвіду. Це неоціненне підмога для нашого відомства ", - заявив Ніл Цірінг, високопоставлений чиновник НАСА, який нещодавно відвідав Талсу.

Вік навчаються студентів дуже різний: від 17 до 63 років. Багато хто з них звільнилися з армії і вирішили спробувати себе в новій справі. Потрібно відзначити, що студентське життя тут повне цікавих інцидентів. Один зі студентів, щоб з'ясувати, хто з його однокурсників стежить за ним, зламав внутрішню мережу університету і створив підроблений аккаунт. Інший студент з тією ж метою розкрив e-mail одного з професорів.

У всіх навчальних корпусах можна наткнутися на саморобні пристрої стеження. Приховану камеру або мікрофон можна знайти у кожному другому горщику з квітами. У повній безпеці себе не почуває ніхто: ні студенти, ні викладачі. Майбутні шпигуни стежать за всім навколо, практично не залишаючи простору для приватності. Це дозволяє студентам придбати важливі практичні навички.

Учні готові роздобути потрібну інформацію будь-яким способом. Приміром, півтора роки тому студенти порилися в сміттєвих баках неподалік від кампуса і "нарили" інформацію про зарплати професорів і про фінансових надходженнях від інвесторів. Після цього адміністрація прийняла рішення заборонити такий спосіб розвідки на університетській території.


Останні новини