Американські вчені хочуть заселити космос рідкими роботами

За прикладом видатного і легендарного фільму "Термінатор", вчені пропонують створити рідких роботів для заселення віддалених планет нашої Сонячної Системи.


Вчені з Університету Колорадо на чолі з професором Ніколаусом Коррелл (Nikolaus Correll) створили автоматизований стандартний блок, який може виробляється у великих кількостях для того, щоб розвинути все більш і більш складні системи. Нещодавно наукова команда створила 20 роботів, розмір кожного з яких не перевищує кульку для пінг-понгу. Цих роботів вчені назвали "крапельками".
Коли ці "крапельки" збираються разом, вони формують "рідину, яка думає," подібну вигаданому героєві, зображеному в горезвісних фільмах "Термінатора". Інтелектуальні автоматизовані пристрої можуть використовуватися для цілого діапазону різних завдань. Ці унікальні роботи могли бути розкидані по великій території, наприклад, щоб зібрати розлиту нафту або мимовільно збиратися в космічні апарати або їх запасні частини, при чому вони самі зможуть продумувати в якій послідовності потрібно вибудувати той чи інший об'єкт.

Поки це виглядає як наукова фантастика, але за словами професора, Коррелл, сучасні технології можуть дозволити насправді створити невеликих рідких роботів, які можуть зливатися воєдино, створюючи єдиний монолітний блок, а потім знову розсипатися на дрібні "крапельки".

Таких роботів можна буде використовувати для колонізації Марса або інших планет нашої Сонячної Системи. Їх можна буде посилати на Місяць або на астероїди. Як скоро стане можливим створення цих рідких роботів вчені поки точно сказати не можуть, але за цю ідею вони міцно вхопилися.


Останні новини