Нова методика створення ГМО може подолати ВІЛ - американські вчені

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту і Рокфеллерівського університету розробили нову техніку зміни геномів живих клітин шляхом додавання або видалення генів.


Розробники заявляють, що дана технологія дозволяє просто і дешево створювати генетично модифіковані організми. Це означає, що біоінженери зможуть без тривалих досліджень і трудомістких процесів розробити організми для ефективного виробництва біопалива, ліків, моделей для вивчення людських хвороб, створити нові методи лікування генетичних захворювань і т.д.

Нова технологія редагування генома заснована на зміні набору бактеріальних білків, які зазвичай використовуються для захисту від вірусів. Використовуючи природний бактеріальний білок, який виявляє вірусну ДНК, вчені навчилися створювати комплекси, що складаються з нуклеази Cas9, пов'язаної з короткими послідовностями РНК. Ці послідовності призначені для ідентифікації конкретних місць в геномі, а Cas9, в свою чергу, розрізає ланцюг ДНК.

Завдяки цьому комплексу можна одночасно змінити кілька ділянок геному і контролювати якість відключення або впровадження певних генів. Нова методика набагато простіше і дешевше існуючих, завдяки чому відкриваються величезні можливості.

Зокрема з'являється можливість лікування ВІЛ шляхом видалення в лімфоцитах пацієнтів рецептора CCR5, за допомогою якого вірус проникає в клітини. Якщо ці рецептори відключити, організм людини почне чинити опір інфекції. Більш того, такий підхід полегшує вивчення хвороб і відкриває нові перспективи для терапії із застосуванням стовбурових клітин. Наприклад можна контролювати окремі мутації і перетворювати стовбурні клітини в нейрони або кардіоміоцити. У перспективі це дозволить вирощувати людські тканини з незвичайними властивостями, наприклад виробляють молекули ліків.

Раніше для доставки нуклеази зазвичай використовувалися особливі білкові структури, так звані цинкові пальці. Однак вони не можуть застосовуватися для маніпуляції з усіма можливими послідовностями ДНК, так, до того ж, складні і дорогі у виробництві.


Останні новини