В НТУУ «КПІ» обговорили досвід впровадження методології ресурсоефективного та більш чистого виробництва

11 липня у демонстраційному залі Наукового парку «Київська політехніка» Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» відбулася конференція «Досвід впровадження методології ресурсоефективного та більш чистого виробництва на підприємствах Київського регіону».


Головною метою конференції було обговорення результатів діяльності підприємств і організацій Київщини в рамках проекту впровадження в Україні ресурсоефективного та чистого виробництва, який реалізує Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО), і залучення до участі у ньому нових підприємств. Організатором конференції виступив Центр ресурсоефективного та чистого виробництва, створений в рамках цього проекту для забезпечення і організаційного супроводження заходів зменшення споживання ресурсів українськими підприємствами та підвищення їх конкурентоспроможності, повідомляє прес-служба "КПІ".

Зауважимо, що Київська область у цьому проекті ЮНІДО бере участь з 2011 року. Сутність його, якщо стисло, – у виявленні на підприємствах економічно та технологічно недоцільних витрат енергії, матеріалів, води, зменшенні викидів і стоків без зниження обсягів виробництва з наступною підготовкою та реалізацією технічних рішень для подолання виявлених недоліків. Розрахований проект на термін до 2015 року. Що ж до Центру ресуросоефективного та чистого виробництва, то він заснований УСПП спільно з НТУУ «КПІ» зовсім недавно – 2013 року. Супроводження проекту здійснюють 4 консалтингові компанії з Швейцарії, підтримує Швейцарське бюро співробітництва. Наукову підтримку також надає Північно–східний університет прикладних наук і мистецтв Швейцарії, а фінансується він Швейцарською Конфедерацією та Республікою Австрія.

У конференції, яка стала певним проміжним підбиттям підсумків реалізації робіт у рамках проекту, взяли участь радник міністра економічного розвитку і торгівлі України Людмила Мусіна, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Петра Відмер, керівник Швейцарського координаційного центру Крістоф Хугі, заступник проректора НТУУ «КПІ» з наукової роботи Валерій Барбаш, директор Центру ресурсоефективного та чистого виробництва Ігор Шилович, представники підприємств і організацій, які беруть участь в реалізації проекту, а також фахівці Наукового парку НТУУ «КПІ» та науковці і аспіранти.

«Наш проект – найбільший проект з чистого виробництва, які нині реалізуються у світі, – підкреслив, відкриваючи конференцію, директор Центру Ігор Шилович. – Це – технічний проект, спрямований на підвищення конкурентоздатності наших підприємств і, водночас, на те, щоб на базі інженерного підходу зробити нові кроки щодо забезпечення ресурсозбереження і ефективного виробництва у вітчизняній промисловості».

У 2012-2013 роках проект впроваджувався на підприємствах ПАТ «Ветропак Гостомельський Склозавод», ПАТ «Жашківський маслозавод», ПАТ «Броварський завод будівельних конструкцій», ТОВ «Фірма «Промгазтехнологія», ПАТ «Богуславська сільгосптехніка», ПАТ «Богуславська суконна фабрика», ТОВ «Трипільський пакувальний комбінат», ДП «Дарницький вагоноремонтний завод» тощо.

Активно долучився до проекту і НТУУ «КПІ». Зокрема, працівники університету здійснили енерогаудит навчального корпусу № 18, гуртожитку № 15 і спорткомплексу, розробили низку заходів як організаційного, так і технічного характеру щодо заощадження енергоресурсів на цих об’єктах і приступили до покрокового впровадження їх у життя.

«У реалізації проекту беруть участь 20 працівників НТУУ «КПІ» в якості експертів і десятки фахівців різних підрозділів, факультетів та інститутів університету, – зауважив заступник проректора університету Валерій Барбаш. – КПІ як головна організація, на базі якої здійснюється проект, зацікавлений в налагодженні нових виробничих зв’язків з вітчизняними підприємствами, які беруть у ньому участь, зацікавлений у створенні в рамках цього проекту нових технологій і залученні науковців університету як до цієї роботи, так і до інших програм, започаткованих ЮНІДО».

У процесі обговорення всі фахівці сходилися на думці, що вже перший етап робіт у рамках проекту засвідчив, що підприємства мають суттєві резерви заощадження енергії і значний потенціал для модернізації. Тепер справа за належним реагуванням на висновки експертів і подальшим впровадженням пропонованих ними програм. Загалом очікуваний річний економічний ефект від реалізації відповідних заходів на підприємствах і в організаціях регіону (причому лише тих, які задіяні в проекті) може становити 35-40 млн. грн. на рік!

Насамкінець директор Центру Ігор Шилович і заступник директора Швейцарського бюро співробітництва Петра Відмер вручили представникам підприємств і організацій, які реалізують у себе програми ресурсоефективного та чистого виробництва, сертифікати учасників проекту.


Останні новини