В.Семиноженко: Якість підготовки фахівців поки що відстає від потреб ІТ-бізнесу

Сьогодні в Україні існує значний кадровий потенціал вітчизняної ІТ-галузі: близько 215 тисяч висококваліфікованих фахівців.


При цьому із них 20 тис. - сертифіковані висококласні спеціалісти, що створюють конкурентоспроможну експортоорієнтовану продукцію, зазначає Голова Держінформнауки Володимир Семиноженко.

Згідно з дослідженнями Exploring Ukraine IT Outsourcing Industry 2012, Україна посідає четверте місце в світі за кількістю сертифікованих IT-фахівців. 40% IT-фахівців працюють у Києві, 19% - в Харкові, 16% - у Львові, 7% - в Дніпропетровську і 4% - в Одесі.

В.Семиноженко зазначив, що одним із чинників створення сприятливих умов для розвитку індустрії програмного забезпечення є доступність кваліфікованих ІТ-ресурсів.

«Але мусимо визнати, що на даний момент випуск ІТ-фахівців для індустрії програмного забезпечення істотно відстає від поточних потреб ІТ-бізнесу за кількістю, не збігається за структурою та переліком пропозиції на ринку праці в ІТ галузі, ну, і не можна забувати про якість випуску – тут теж існує серйозна проблема», - заявив Голова Держінформнауки.

Так, згідно зі статистикою, лише кожен 4-й випускник з ІТ-освітою влаштовується працювати за спеціальністю, що є дуже низьким показником.

Володимир Семиноженко зазначив, що Уряд знає про цю проблему і вживає відповідні заходи для її вирішення.

Зокрема, у травні поточного року було прийнято рішення про збільшення на 50% обсягу держзамовлення на підготовку студентів для високотехнологічних галузей економіки: інформатики, системного аналізу, комп'ютерних наук, комп'ютерної інженерії, програмної інженерії, системної інженерії, автоматизованих та комп'ютерно-інтегрованих технологій, мікро- і наноелектроніки, безпеки комунікаційних та інформаційних систем, телекомунікації, систем технічного захисту інформації, управлінню інформаційною безпекою тощо. Зведений обсяг фінансування на освітні цілі передбачений у розмірі 24,7 млрд. грн., що на 5,6% більше, ніж у 2013 році.

Завдяки таким діям, кількість спеціалістів IT-галузі за п’ять років зросте в чотири рази.

Крім того, Уряд вважає сферу інформаційних технологій одним із локомотивів розвитку вітчизняної економіки - саме розвиток інноваційних галузей економіки з високою доданою вартістю здатен у стислі терміни забезпечити ріст ВВП.

Щоб посприяти розвитку IT-галузі законодавчо забезпечені податкові пільги для підприємств IT-індустрії, які діятимуть 10 років -  з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року (Закон від 5 липня 2012 року «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції»). Закон звільняє від сплати ПДВ підприємців, які працюють у сфері індустрії програмної продукції.

«Сьогодні держава активно стимулює розвиток IT-галузі. Але забезпечити подальший розвиток інформаційних технологій можливо лише за умови об’єднання зусиль і врахування потреб усіх учасників ринку», - наголосив Володимир Семиноженкофі.


Останні новини